PROSTŘENO – Roman o svém menu: Nejvíc to chutná psům! +RECEPTY
Prostřeno z Plzeňského kraje pokračuje hostinou u Romana Kohouta, který své kuchařské umění testuje na psech. Budou hosté stejně spokojení jako jeho domácí mazlíčci?
Starosta obce Druztová nemá s vařením příliš bohaté zkušenosti. „Začal jsem s tím asi před rokem. S kamarády jsme si během dlouhých večerů řekli, že bysme mohli i něco uvařit. Každý udělal něco a pozvali jsme holky,“ řekl kuchař-začátečník Roman. Hosty přesto překvapil netradičním spojením chutí.
Jako předkrm se podával žlutý meloun s citrónovou polevou a židovskou třešní, která byla pro Libora překvapením. O tomto ovoci nikdy neslyšel a neměl v něj důvěru, což přišlo nesmyslné Lucii: „Když to nikdy nejedl, přijde mi trochu stupidní to neochutnat.“ Odvážným tahem od Romana byla i indická polévka. Pro některé byla příliš pikantní, a to může ve výsledku znamenat bodovou ztrátu. „Někdy to pak může být na záchodě drsný,“ varoval hostitel.
S kreativitou Roman nešetřil ani při přípravě hlavního chodu, když vepřové upekl společně s rebarborou a šalvějí. Podle Ivany to byl velice originální nápad, zatímco Libor netradiční pokrm přirovnal k české klasice vepřo, knedlo, zelo.
O zábavě měli ale soutěžící jinou představu, než Roman. Jako starosta se často pohoršuje nad žádostmi s pravopisnými chybami, a proto si připravil diktát z češtiny. Úsměv se ale všem vrátil společně s dezertem, při jehož přípravě Roman prohlásil: „Zjistil jsem, že nejvíc to chutná psům.“
Kdo u diktátu nejvíce pohořel? Sledujte Prostřeno na Primě. Dosavadní favoritkou na výhru je s 29 body Lucie.
UVAŘTE SI ROMANOVY RECEPTY!
Meloun s citronovou polevou a židovskou třešní
Ingredience:
1 žlutý meloun
10 physalis (židovská třešeň)
5 lžic třtinového cukru
1 citron
100 ml vody
Postup:
Studený vychlazený meloun rozřízneme, odstraníme pecičky a žlutý tvrdý okraj a dužinu nakrájíme na kostičky. Ty s třešněmi naaranžujeme na dezertní talířek. Do kastrolu vsypeme 5 lžic třtinového cukru, zalijeme jedním decilitrem vody a zamícháme. Přistrouháme kůru z jednoho citronu a přidáme z něj i šťávu. Na plameni ohříváme a za stálého míchání vytvoříme hustý karamel, kterým těsně před podáváním polijeme ovoce.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / vaření
Indická polévka s hráškem
Ingredience:
1 mrkev
1 petržel
3 cibule
3 stroužky česneku
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1 l vody
5 menších brambor
5 lžic rostlinného oleje
1 lžička koriandru
1 lžička garam masaly
1 lžička kmínu
1 lžička celého pepře
1 lžička kurkumy
1 lžička soli
2 čerstvé feferonky
Postup:
1. Do hrnce nalijeme litr studené vody, přidáme kořenovou zeleninu a koření. Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen, aby se voda 20 minut jen mírně vařila. Vývar slijeme a schováme.
2. Ve stejném hrnci rozpálíme olej a nasypeme do něj na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nasekanou cibuli a jemně nasekaný česnek. Necháme dvě minuty osmažit a přidáme v hmoždíři utlučené koření. Za stálého míchání necháme smažit tři minuty. Poté vlijeme připravený vývar a vaříme, dokud není brambor měkký. Ke konci přidáme buď čerstvý, nebo mrazený hrášek, nasekané feferonky a osolíme.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: indická
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Vepřové na rebarboře
Ingredience:
2 vepřové panenky
10 plátků parmské šunky
1 větší hrst čerstvé šalvěje
2 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
1 lžička soli
0,5 lžičky čerstvě umletého pepře
10 delších stvolů mladé rebarbory
0,5 kg rýže
1 miska špenátových lístků
1 lžička práškového cukru
Postup:
1. Ve hmoždíři rozdrtíme šalvěj, přidáme česnek a dále mačkáme paličkou. Přidáme pět lžic olivového oleje a promícháme. Směsí potřeme omytou a na povrchu trochu nařezanou panenku. Směs do zářezů vtlačíme. Necháme alespoň hodinu v lednici marinovat. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Panenku lehce osolíme, opepříme a omotáme plátky šunky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky asi 3 až 4 cm dlouhé. Vložíme je do pekáče a panenku na ně. Zbytkem marinády polijeme maso. Vezmeme pečicí papír, zmuchláme ho a namočíme. Papírem přikryjeme maso a přitlačíme ho kolem stěn pekáče. Pečeme 15 minut, poté papír odstraníme a pečeme dalších 15 minut.
2. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži. Vyjmeme maso z pekáče, rebarboru vidličkou rozmačkáme a přidáme práškový cukr, aby byla omáčka sladká. Vsypeme nasekané lístky špenátu a zamícháme. Maso nakrájíme a naklademe na omáčku na talíři. Poté doplníme přílohu a ozdobíme nasekaným špenátem.
Teplota: 220 °C a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / pečení / příloha / vaření
Sladká pěna z mascarpone
2 díly mascarpone
1 díl zakysané smetany
1 lžíce práškového cukru
2 žloutky
1 balení jahod
10 lístků máty na ozdobení
Postup:
Do misky vložíme mascarpone a vařečkou sýr rozmělníme. Přidáme zakysanou smetanu, žloutky a vetřeme je do mascarpone. Vsypeme práškový cukr. Omyjeme jahody, nakrájíme je na menší kousky a v misce obalíme v práškovém cukru. Do skleniček vkládáme ovoce a vrstvíme na ně připravený krém. Navrch dáme jahodu a snítku máty. Dáme vychladit do lednice, podáváme studené.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 0 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení / mrazení / moučník