PROSTŘENO – Roman o svém menu: Nejvíc to chutná psům! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

PROSTŘENO – Roman o svém menu: Nejvíc to chutná psům! +RECEPTY

Roman Kohout šokoval hosty diktátem
Roman Kohout šokoval hosty diktátem (TV Prima)

Prostřeno z Plzeňského kraje pokračuje hostinou u Romana Kohouta, který své kuchařské umění testuje na psech. Budou hosté stejně spokojení jako jeho domácí mazlíčci?

Starosta obce Druztová nemá s vařením příliš bohaté zkušenosti. „Začal jsem s tím asi před rokem. S kamarády jsme si během dlouhých večerů řekli, že bysme mohli i něco uvařit. Každý udělal něco a pozvali jsme holky,“ řekl kuchař-začátečník Roman. Hosty přesto překvapil netradičním spojením chutí.

Jako předkrm se podával žlutý meloun s citrónovou polevou a židovskou třešní, která byla pro Libora překvapením. O tomto ovoci nikdy neslyšel a neměl v něj důvěru, což přišlo nesmyslné Lucii: „Když to nikdy nejedl, přijde mi trochu stupidní to neochutnat.“ Odvážným tahem od Romana byla i indická polévka. Pro některé byla příliš pikantní, a to může ve výsledku znamenat bodovou ztrátu. „Někdy to pak může být na záchodě drsný,“ varoval hostitel.

S kreativitou Roman nešetřil ani při přípravě hlavního chodu, když vepřové upekl společně s rebarborou a šalvějí. Podle Ivany to byl velice originální nápad, zatímco Libor netradiční pokrm přirovnal k české klasice vepřo, knedlo, zelo.

O zábavě měli ale soutěžící jinou představu, než Roman. Jako starosta se často pohoršuje nad žádostmi s pravopisnými chybami, a proto si připravil diktát z češtiny. Úsměv se ale všem vrátil společně s dezertem, při jehož přípravě Roman prohlásil: „Zjistil jsem, že nejvíc to chutná psům.“

Kdo u diktátu nejvíce pohořel? Sledujte Prostřeno na Primě. Dosavadní favoritkou na výhru je s 29 body Lucie.

UVAŘTE SI ROMANOVY RECEPTY!

Meloun s citronovou polevou a židovskou třešní

Ingredience:

1 žlutý meloun

10 physalis (židovská třešeň)

5 lžic třtinového cukru

1 citron

100 ml vody

Postup:

Studený vychlazený meloun rozřízneme, odstraníme pecičky a žlutý tvrdý okraj a dužinu nakrájíme na kostičky. Ty s třešněmi naaranžujeme na dezertní talířek. Do kastrolu vsypeme 5 lžic třtinového cukru, zalijeme jedním decilitrem vody a zamícháme. Přistrouháme kůru z jednoho citronu a přidáme z něj i šťávu. Na plameni ohříváme a za stálého míchání vytvoříme hustý karamel, kterým těsně před podáváním polijeme ovoce.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: předkrm / vaření


Indická polévka s hráškem

Ingredience:

1 mrkev

1 petržel

3 cibule

3 stroužky česneku

4 kuličky nového koření

10 kuliček celého pepře

1 l vody

5 menších brambor

5 lžic rostlinného oleje

1 lžička koriandru

1 lžička garam masaly

1 lžička kmínu

1 lžička celého pepře

1 lžička kurkumy

1 lžička soli

2 čerstvé feferonky

Postup:

1. Do hrnce nalijeme litr studené vody, přidáme kořenovou zeleninu a koření. Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen, aby se voda 20 minut jen mírně vařila. Vývar slijeme a schováme.

2. Ve stejném hrnci rozpálíme olej a nasypeme do něj na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nasekanou cibuli a jemně nasekaný česnek. Necháme dvě minuty osmažit a přidáme v hmoždíři utlučené koření. Za stálého míchání necháme smažit tři minuty. Poté vlijeme připravený vývar a vaříme, dokud není brambor měkký. Ke konci přidáme buď čerstvý, nebo mrazený hrášek, nasekané feferonky a osolíme.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: indická

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: polévka / vaření

 

Vepřové na rebarboře

Ingredience:

2 vepřové panenky

10 plátků parmské šunky

1 větší hrst čerstvé šalvěje

2 stroužky česneku

5 lžic olivového oleje

1 lžička soli

0,5 lžičky čerstvě umletého pepře

10 delších stvolů mladé rebarbory

0,5 kg rýže

1 miska špenátových lístků

1 lžička práškového cukru

Postup:

1. Ve hmoždíři rozdrtíme šalvěj, přidáme česnek a dále mačkáme paličkou. Přidáme pět lžic olivového oleje a promícháme. Směsí potřeme omytou a na povrchu trochu nařezanou panenku. Směs do zářezů vtlačíme. Necháme alespoň hodinu v lednici marinovat. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Panenku lehce osolíme, opepříme a omotáme plátky šunky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky asi 3 až 4 cm dlouhé. Vložíme je do pekáče a panenku na ně. Zbytkem marinády polijeme maso. Vezmeme pečicí papír, zmuchláme ho a namočíme. Papírem přikryjeme maso a přitlačíme ho kolem stěn pekáče. Pečeme 15 minut, poté papír odstraníme a pečeme dalších 15 minut.

2. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži. Vyjmeme maso z pekáče, rebarboru vidličkou rozmačkáme a přidáme práškový cukr, aby byla omáčka sladká. Vsypeme nasekané lístky špenátu a zamícháme. Maso nakrájíme a naklademe na omáčku na talíři. Poté doplníme přílohu a ozdobíme nasekaným špenátem.

Teplota: 220 °C a 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / pečení / příloha / vaření


Sladká pěna z mascarpone

2 díly mascarpone

1 díl zakysané smetany

1 lžíce práškového cukru

2 žloutky

1 balení jahod

10 lístků máty na ozdobení

Postup:

Do misky vložíme mascarpone a vařečkou sýr rozmělníme. Přidáme zakysanou smetanu, žloutky a vetřeme je do mascarpone. Vsypeme práškový cukr. Omyjeme jahody, nakrájíme je na menší kousky a v misce obalíme v práškovém cukru. Do skleniček vkládáme ovoce a vrstvíme na ně připravený krém. Navrch dáme jahodu a snítku máty. Dáme vychladit do lednice, podáváme studené.

Teplota: 0 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: italská

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 0 minut

Recipe category: bez vaření / chlazení / mrazení / moučník




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.