PROSTŘENO: Lucie zapomněla na sebe, uvařila jen čtyři porce! +RECEPTY
Takovou tragédii, jakou v kuchyni předvedla Lucie Zezulová, Prostřeno už dlouho nepamatuje. Při vaření ji stíhala jedna katastrofa za druhou a po skončení hostiny si pořádně oddechla.
Lucie začala vařit se smíchem, když králíka na zelenině označila za kočku od sousedů. Humor jí ale moc dlouho nevydržel. Při pečení totiž zapomněla na koření a musela svůj pokrm dochucovat na poslední chvíli. Pořádně jí dal zabrat i bramborový knedlík. Těsto se ne a ne spojit, protože do něj zapomněla dát vejce.
Bez problému se neobešly ani její plněné měšce. Lucie totiž neodhadla velikost listového těsta a musela je balit dvakrát. A to nejhorší teprve přišlo s dezertem s podivným názvem bác. „Možná nám naservíruje tolik alkoholu, že to s náma nakonec sekne,“ tipoval Roman.
Dezert naštěstí na zemi neskončil, ale přesto Lucii připravil krušné chvíle. Nejenže se jí zdrcnul krém, ale s hrůzou zjistila, že připravila jen čtyři porce. „Já jsem fakt taková kráva, ty vole, to je neuvěřitelný,“ zoufala si úterní hostitelka v kuchyni, která těsně před příchodem hostů vypadala jako po výbuchu.
Lucie je smířená s tím, že se jí menu nepovedlo, ale u stolu, který hned z kraje večera polila sektem, se rozhodne improvizovat. Odhalí hosté její nedostatky? Sledujte Prostřeno na Primě!
Zachrání úvodní večer Jogurtové lívanečky s teplou ovocnou zálivkou? Jakým bodovým skóre odstartuje plzeňský týden? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘT SI LUCIINY RECEPTY!
Slané měšce s lehkým salátem
Ingredience:
500 g listového těsta
300 g vepřové šunky
1 balíček mozzarelly
1 balíček oliv
5 ks cherry rajčátek
1 plechovka žampionů
1 vejce
koření dle chuti
hrst sezamových semínek
Postup:
Předehřejeme elektrickou troubu na 225 stupňů C. Těsto tence rozválíme a lehce posypeme strouhankou. Jemně nakrájenou šunku, olivy, žampiony a rajčata smícháme, okořeníme a klademe na připravené čtverečky z listového těsta. Navrch dáme na plátky pokrájenou mozzarellu, uděláme měšce a dáme je na plech s pečicím papírem. Nakonec měšce pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme a dopékáme při nižší teplotě.
Teplota: 225 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm / pečení
Králík na zelenině s bramborovým knedlíkem
Nevšední přírodní úprava bez smetany není suchá, protože se králík peče na sádle. Domácí knedlík se Lucii povedl.
Ingredience:
1 králík
1 větší celer
2–3 cibule
4 větší mrkve
2 petržele
4 stroužky česneku
1 sklenice zeleninové směsi Halali
0,5 hrnku vepřového sádla
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Omytého králíka naporcujeme a osolíme. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu, kterou smícháme se zeleninovým základem (Halali). Přidáme koření, přiklopíme a pečeme zhruba 1,5 hodiny. Poté králíka odklopíme, podlijeme a nechápe péct ještě asi 20 až 30 minut při teplotě 180 stupňů.
Teplota: 250 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: hlavní chod / pečení
Bramborové knedlíky
Ingredience:
800 g brambor
250 g hrubé mouky
50 g krupice
2 vejce
1 lžička soli
1 lžíce Solamylu
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory jemně nastrouháme, posypeme moukou a krupicí, osolíme a vmícháme vejce. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme 3 až 4 válečky, které obalíme v Solamylu. Dáme vařit do vroucí osolené vody na 20 až 25 minut (dle velikosti šišky).
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření
Bác
Moučník s legračním názvem se povedl tak napůl, přesto ale chutnal. I hostitelce, která na sebe zapomněla s krémem.
Ingredience:
3–4 vejce
150 g cukru
1 šlehačka
1 balení piškotů
1 plechovka zavařených broskví
Postup:
Vejce utřeme s cukrem, ušleháme šlehačku a pomalu ji vmícháme do vajíček. Misky vyplníme piškoty, pokapeme šťávou z broskví a potřeme krémem ze šlehačky. Navrch položíme broskve a opět potřeme krémem, pak dáme znovu piškoty a celý proces opakujeme. Poslední horní vrstvu tvoří krém. Dáme ztuhnout do lednice na tři hodiny a podáváme.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 0 minut
Recipe category: chlazení, mrazení / moučník