Božena Böhmová, pokladní ze Ženy za pultem: Pohřbili ji předčasně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Božena Böhmová, pokladní ze Ženy za pultem: Pohřbili ji předčasně!

V Ženě za S vnučkami. pultem si Böhmová zahrála kolegyni Soni (Daniela Kolářová), protivnou pokladní Mlynářovou.
V Ženě za S vnučkami. pultem si Böhmová zahrála kolegyni Soni (Daniela Kolářová), protivnou pokladní Mlynářovou. (archiv B. Böhmové)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Řada kolegů myslí, že je dávno po smrti, ale ona žije, je vitální, příjemná a ráda vzpomíná na herce i filmování. Hlavně na úspěšný seriál Žena za pultem, kde hrála pokladní Mlynářovou, kolegyni Daniely Kolářové. Božena Böhmová (86), Jihočeška z Přísečné u Českého Krumlova, kariéru ale pověsila defi nitivně na hřebík před 16 lety.

Do důchodu prý odešla, když jí bylo 57 let. „Doba byla tehdy divná a mně to vadilo. Pak už jsem dodělávala jen nějaké čurdy, jak se říká. Na filmování ale ráda vzpomínám. Seriál Žena za pultem, kde jsem dostala roli pokladní, mám moc ráda. Byla tam prima parta,“ svěřila se deníku Aha! herečka, která žije spokojeně v pražském bytě.

A jak se snesla s Jiřinou Švorcovou? „Byla lidsky i charakterově velice kvalitní člověk a za to si jí nesmírně vážím. Vždy přátelská a každému vždy byla ochotna pomoci. Její názory jsou její názory, ale lidsky jsem ji měla velmi ráda,“ podotkla herečka.

„Byla to krásná doba a jsem za to vděčná. Dneska nemůžu moc na nohy, takže už bych to dělat nemohla. Ale když běží v televizi něco, co jsem točila, občas se na to podívám. Už si ale pořádně nepamatuji, v čem všem jsem účinkovala,“ říká Böhmová, která dodnes udržuje kontakt třeba s kolegou Bořivojem Navrátilem (78).

Dnes čas tráví doma, má dceru, vnoučata a už i pravnoučata. „Zrovna pojedu s dcerou na chalupu na sever Čech. Už se tam těším. Sama se moc nikam nedostanu, a tak jsem ráda, když je ta možnost a můžu být někam dovezena autem,“ dodává Böhmová, které se po filmování nestýská.

„Jak člověk jednou z toho kolečka vypadne, lidi na něj zapomenou. Nikomu to ale nevyčítám, je to zcela pochopitelné, a pak můj zdravotní stav by mi už nedovoloval cokoli z profese dělat,“ dodává herečka, která před třemi lety ovdověla.

Filmografie (výběr)

●  Už zase skáču přes kaluže (1970) – vrchní sestra

●  Třicet případů majora Zemana (1974) – účetní (Kvadratura ženy)

●  Hodíme se k sobě, miláčku? (1974) – prodavačka

●  Žena za pultem (1977) – pokladní Mlynářová

●  Nemocnice na kraji města (1977) – vrchní sálová sestra

●  Já to tedy beru, šéfe (1978) – Nyklíčková

●  Ten svetr si nesvlíkej (1980) – sousedka Bartáková

●  Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982) – Babánková



Přečtěte si
jizerka
1. 8. 2019 • 09:14

Velká herečka malých rolí vážená paní BOŽENA BÖHMOVÁ. V jejich úctyhodných letech její hlas, perfektní artikulace, jsou stále stejné v 94. letech, jako za mlada. Je velká škoda, že nebyla tato vynikající herečka využita pro dabing. Z celého srdce přeji herečce paní BOŽENĚ BÖHMOVÉ pevné zdraví, vitalitu, zlepšení chůze, veselou mysl. Pro mne byla vždy nepřehlédnutelná a výrazná herečka. Smekám před jejím hereckým uměním. S obdivem a láskou příznivkyně Dana Svobodová

winterfreshka
11. 10. 2011 • 11:58

za idi.ota,to leží Bohatýpodnikatel s kapavkou na kožním a tenhle v.ů.l jej zastupuje??!

carymary1
10. 10. 2011 • 19:33

Jedna z vnuček paní Bohmové je asi nejspíš kartářka z "volejte věštce", Ester Vosátková.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.