Viktor Maurer (†78), vrchní z filmu Světáci: Ani ho nepohřbili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Viktor Maurer (†78), vrchní z filmu Světáci: Ani ho nepohřbili!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Herec Viktor Maurer (†78) měl na svém kontě zhruba 150 filmů a seriálů, jen u některých si však diváci vybaví konkrétní roli. Však byly většinou bezejmenné – takřka bez výhrady se jednalo o úslužné číšníky, vrátné, policisty či šejdíře všeho druhu. A stejně nenápadně jako zářil na plátně, strávil herec konec života. Když 28. prosince 2010 zemřel, mnoho kolegů si už ani nevybavilo jeho jméno...

V paměti tápali jak Lubomír Lipský, tak Iva Janžurová. Přitom se spolu setkali třeba v legendární komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kde hrál Maurer bankéře, který převáží vlakem šek na milion dolarů – a odstartuje ústřední zápletku celého filmu.

„Už jsem asi sklerotická, ale vůbec si ho nedokážu vybavit...,“ přemýšlela Iva Janžurová. Přitom ji Maurer coby číšník obsluhoval i v nesmrtelných Světácích... Vadilo samotnému Maurerovi, že se mu osudem staly jen drobné a epizodní roličky?

„Viktor věděl, že je lepší výborně zahrát menší postavu než mít velkou zcela zapomenutelnou roli. Moc mě mrzí, že takoví skvělí herci malých rolí odcházejí, protože dneska chce být každý hvězda,“ myslí si režisér Zdeněk Zelenka, který Maurera obsadil třeba coby komorníka do Nesmrtelné tety.

Maurer původně vystudoval elektrotechnickou průmyslovku, pak utekl na DAMU a po ní účinkoval jednu sezonu v Semaforu. Působil v Divadle Jiřího Wolkera a následně v Městských divadlech pražských. Jeho velkým koníčkem v důchodu se stalo amatérské filmování, natočil pro sebe a své přátele desetidílný cyklus dokumentů o Čechách.

Po smrti o loňských Vánocích však už mnoho těch, kteří by mu přišli na pohřeb, nezbylo, nakonec byl spálen bez obřadu...

Filmografie (výběr)

● Světáci (1969) – vrchní

● Pane, vy jste vdova! (1970) – dirigent v divadle

● Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) – dr. Porter

● Noc na Karlštejně (1973) – zbrojnoš

● Drahé tety a já (1974) – kriminalista

● Což takhle dát si špenát (1977) – muž v hotelu

● S tebou mě baví svět (1983) – pacient ve vaně

● Šéfe, vrať se (1984) – dr. Jánský

● Smrt krásných srnců (1986) – ředitel Puppu

● Nesmrtelná teta (1993) – komorník

Zítra: Karel Houska, psychiatr z dílu Studna z »Majora Zemana«

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.