František Vicena, Hitler v Zítra vstanu a opařím se čajem: Oběsil se v koupelně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

František Vicena, Hitler v Zítra vstanu a opařím se čajem: Oběsil se v koupelně!

František Vicena byl i politickým funkcionářem – působil v odborech i svazu dramatických umělců. Jako takový, stejně jako Jiřina Švorcová nebo Zdeněk Buchvaldek, byl obsazován převážně do kladných rolí.
František Vicena byl i politickým funkcionářem – působil v odborech i svazu dramatických umělců. Jako takový, stejně jako Jiřina Švorcová nebo Zdeněk Buchvaldek, byl obsazován převážně do kladných rolí. (Česká televize, TV Nova, ara)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Mezi jeho žáky patří řada hvězd českého fi lmu, sám František Vicena (†51) – herec a pedagog pražské DAMU – však dnes patří spíše mezi zapomenuté tváře.

Nezapomenutelné je ovšem jeho ztvárnění Adolfa Hitlera v komedii Zítra vstanu a opařím se čajem. Bohužel, paradoxně podobně jako diktátor, jehož karikoval, i Vicena spáchal sebevraždu – oběsil se doma v koupelně!

Ve zdařilé masce nacistického vůdce Hitlera si Vicena v populární fantasy Jindřicha Poláka není moc podobný, diváci jej však přeci jen mohli zaznamenat i jinde – zahrál si odboráře Čapka ve Vávrově trilogii Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy, polského vrátného Zbyška v Bílých linkách (18. případ majora Zemana) či mlynáře Máchala v pohádce S čerty nejsou žerty, která měla premiéru až rok po jeho předčasné smrti.

Více než na jeho herecké a pěvecké umění se dnes vzpomíná na Vicenovo působení na pražské DAMU, kde vychoval několik generací herců. „Byl to skvělý a férový člověk,“ říká o něm třeba Jan Přeučil, jeho kolega z pedagogického sboru.

Ti oba se stali terčem svérázného studentského humoru – chodbu studentského divadla DISK (jehož byl Vicena ceněným ředitelem) dlouho zdobilo »graffiti« neznámého autora: „Pan profesor Přeučil, ten nás h***o naučil. Jaképak s tím fraky, pan Vicena taky.“

Vicena, rodák ze Znojma a od roku 1970 až do své smrti člen souboru Městských divadel pražských, však měl i svá slabá místa. Podle jeho přátel se mu stal osudný démon alkoholu, který jej ovlivňoval postupem času čím dál tím více a zhoršoval jeho psychické problémy, na něž užíval léky.

Nakonec se jeho potíže dostaly do stadia, v němž 15. října 1984 spáchal sebevraždu. Jeho manželka, herečka Naděžda PrchalováVicenová, jej našla oběšeného doma v koupelně.

Filmografie (výběr):

● F. L. Věk (1971) – soused

● Aféry mé ženy (1972) – Mládek

● Dny zrady (1973) – Čapek

● Třicet případů majora Zemana (1974) – Zbyšek

● Sokolovo (1974) – Čapek

● Osvobození Prahy (1976) – Čapek

● Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) – Hitler

● S čerty nejsou žerty (1984) – mlynář Máchal



Přečtěte si
dandova
20. 9. 2011 • 17:33

lydie.korabelnikova
20. 9. 2011 • 08:01

tenhle herec se mi jako chlap moc líbil......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.