Tady natáčeli Cirkus Humberto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tady natáčeli Cirkus Humberto!

O dramatické zápletky nebude nouze ani v dnešním díle.
O dramatické zápletky nebude nouze ani v dnešním díle. (Aha! – Martin Přibyl, Česká televize, ara)

Legendární seriál Cirkus Humberto se významně zapsal do české kinematografie. Zahrála si v něm plejáda českých i německých hereckých es. Většina seriálu se natáčela v Německu, ale díl, který dnes uvidíte, byl výjimkou. Nese název Nabídka k sňatku a natáčel se na zámku Kozel v Šťáhlavicích u Plzně. Redaktoři se na místo vydali.

Kastelán zámku Kozel Karel Bobek si na natáčení velice dobře pamatuje. Už tehdy totiž na zámku pracoval.

„Panovala příjemná, pohodová atmosféra. Nejvíce mi utkvěl v paměti pan Kemr a režisér pan Filip, kteří byli strašně fajn i jako lidé. Jak se říká, čím větší umělec, tím skromnější,“ vzpomíná kastelán. Přestože se film natáčel těsně před revolucí, už tehdy prý byla cítit blížící se změna režimu.

„Dřív, když sem přijeli filmaři, bylo jich tu jako much a byli naprosto nevyužití. Když tady ale natáčeli Cirkus Humberto, byl štáb naprosto profesionální, každý měl jasný úkol, za který zodpovídal. Nikdo se nemohl flákat,“ vzpomíná Karel Bobek.

O čem je díl Nabídka k sňatku

Hrdina prvního dílu Vendelín Malina se vrátil k cirkusu Humberto právě v den svatby Bernharda Berwitze s Antoinettou, což je dcera direktora. Uplynulo patnáct let a z jejich syna Petra (15) se stal výborný jezdec.

Když se zraní krasojezdkyně, v převleku za půvabnou dívku ji skvěle zastoupí, dokonce oklame i syna hraběte Palačiče, který se do ní zamiluje. Carlo Humberto dokáže skandál proměnit v zisk pro cirkus.

Zajímavosti z natáčení

Většina seriálu se natáčela v Německu, v Čechách se natáčelo na těchto místech: v Nymburce u hradeb, na Veselém kopci ve skanzenu, v Telči, na zámku Kozel, v Poříčí nad Sázavou a větrném mlýně v Kuželově.

Ve filmu bylo využito 30 historických maringotek, 4 parní lokomotivy, 120 kočárů a více než čtyřicítka automobilových veteránů.

Krušné chvíle si štáb užil v momentě, když se při natáčení splašili koně, dokonce se lekl i slon, který uprchl do polí.

Dramatické scény se šelmami se natáčely s pomocí překrytých klecí, které oddělovaly herce od zvířat.

Herci se v průběhu natáčení seriálu střídali, jednu postavu obvykle ztvárnili dva až tři herci. Nejdéle přítomnou postavou, a to jedenáct dílů, byl účetní Frans, kterého ztvárnil František Němec.

V seriálu se představilo celkem 162 herců, 6830 komparsistů, 422 hudebníků, 600 koní a několik desítek artistů a drezérů.

Dagmar Havlová-Veškrnová při natáčení projevila svou odvážnost, když ve scénách, kdy jezdila v manéži na koni, neměla dablérku.



Autor:  dan,pk

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.