Saxána je zpátky: Trvalo jí to 40 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Saxána je zpátky: Trvalo jí to 40 let!

Saxana a Lexikon kouzel
Saxana a Lexikon kouzel (Film Europe)

Legendární film Dívka na koštěti se po dlouhých 40 letech dočkal pokračování. Petra Černocká však na rozdíl od příběhu zamilované čarodějnice zestárla, a v hlavní roli ji musela nahradit mladší nástupkyně.

To, že se film Saxána a Lexikon kouzel nakonec v kinech objeví, je velký zázrak. Jeho realizaci totiž provázely tvůrčí i finanční problémy. Premiéra se několik let odsouvala a už se zdálo, že pokračování Dívky na koštěti nikdy nevznikne… Nyní je Saxána zpět a diváci rozhodnou, jestli navázání na kultovní snímek bylo dobrým nápadem.

Za 40 let se toho mnoho změnilo a filmové triky jsou jinde než v roce 1971, kdy diváky fascinovala »prodloužená« ruka Saxány. Do novodobého příběhu tak patří digitálně vytvořená monstra, s nimiž se malá čarodějnice Saxánka střetne poté, co objeví lexikon kouzel po své mamince. Ocitá se tak v říši pohádek, která je na pokraji zkázy, protože se ji snaží ovládnout komiksový padouch Crashman.

„Říkali jsme si, jestli se nevydat trochu cestou Arabely, která se také octla z pohádkové říše ve světě lidí. Pak jsme se ale opět vrátili k Saxáně, protože nebylo těžké si představit, že by se Saxána během svého života ve světě lidí provdala a měla dcerušku,“ řekl režisér Václav Vondříček, pro něhož je Saxána srdeční záležitostí.

Petra Černocká uvolnila místo v příběhu své filmové dceři Helence Nováčkové. Přesto s návratem do své životní role ani chvíli neváhala: „Saxána pro mne byla taková přirozená šance se prosadit. Je fakt, že jsem v té době zpívala s kapelou a filmování pro mne byla příjemná bokovka. Nechtěla jsem být herečka, ale říkala jsem si, že by to mohlo pomoci v hudební kariéře. A z filmu se opravdu stal trhák.“

Vzhledem k velké časové prodlevě mezi oběma filmy musel režisér Vorlíček povolat nové tváře za herce, kteří se pokračování nedožili. Nově se tak v příběhu Saxány objeví Jiřina Bohdalová, Josef Somr nebo Petr Nárožný.



Přečtěte si
bobosa
15. 9. 2011 • 09:14

A vraci se Česka Saxana nebo Americka??Dle ukazek to bude pekna sračka....samej pocitacovej efekt s nadechem americkych sraček..tvurce at se jde zahrabat nekam....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.