Marek Perepeczko (†62), vrah ze Smrti stopařek: Kulturista, který umřel na infarkt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Marek Perepeczko (†62), vrah ze Smrti stopařek: Kulturista, který umřel na infarkt!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁME OSUDY - Polský herec Marek Perepeczko (†62) v Česku natočil jediný film, role v něm byla ale natolik výrazná, že se nesmazatelně vryl do podvědomí českých diváků (a zejména divaček)! Škrtící šofér náklaďáku Charvát z kriminálky Smrt stopařek byl prý ovšem v civilu něžný člověk! Co se mu stalo osudným? Tohoto nadšeného kulturistu zabil infarkt!

Pro roli vraha do filmu inspirovaného skutečnými událostmi nechtěl režisér Jindřich Polák žádného z českých herců, měl to být někdo divákům neznámý. Polského herce Perepeczka našel v barrandovské kartotéce. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a byl v Čechách po celou dobu natáčení.

„Měl krásnou manželku Agnieszku, jezdila za ním na natáčení, byla to vysoká elegantní blondýna. Tvořili nádherný pár,“ vzpomíná na kolegu jedna ze »zavražděných stopařek« Dagmar Patrasová.

„Vypadal jako hromotluk, ale byl to velice něžný člověk, jeho vzhled odporoval tomu, jaký byl: sečtělý, skvělý, úžasný. Když mě měl škrtit, projevila se jeho křehká duše, nechtěl mě stisknout. Řekla jsem mu, ať se nebojí, a on mě chňapnul tak, že jsem měla pár dní jeho prsty otisknuté na krku!“ dodává Patrasová.

Ve filmu však Perepeczko nemluví svým hlasem, do češtiny jej nadaboval herec Vilém Besser, který zemřel v roce 1985. Co se v Česku téměř neví, je, že po smrti je i Perepeczko – 17. listopadu 2005 podlehl doma infarktu. Zřejmě se mu stala osudnou jeho celoživotní záliba v kulturistice... Tu pěstoval i v Austrálii, kam v 80. letech na čas emigroval.

Smrt stopařek (1979)

Režie: Jindřich Polák

Hudba: Karel Svoboda

Hrají: Marek Perepeczko – Charvát, Zdeněk Buchvaldek – vyšetřovatel Kameník, Dagmar Patrasová – Marta Vaňková, Jana Nagyová – Eva Černá, Jaroslava Obermaierová – Jarošová

Příště: Jaroslav Vozáb, tlumočník z Marečku, podejte mi pero!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.