Gabriela Vránová nad rakví Jiřiny Švorcové: Odpouštím ti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Gabriela Vránová nad rakví Jiřiny Švorcové: Odpouštím ti!

„Odpustila jsem jí,“ řekla deníku Aha! na pohřbu Švorcové Gabriela Vránová.
„Odpustila jsem jí,“ řekla deníku Aha! na pohřbu Švorcové Gabriela Vránová. (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Václav Nekvapil)

Smuteční síň byla plná k prasknutí! Tak se dá stručně charakterizovat pohřeb herečky a zapálené komunistky Jiřiny Švorcové (†83), který proběhl ve strašnickém krematoriu. S bývalou funkcionářkou minulého režimu, která podlehla těžké nemoci, se v den svých 89. narozenin přišel rozloučit i bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš.

Překvapivě také dorazila bývalá »protisovětská« televizní hlasatelka Kamila Moučková (83) nebo herečka Gabriela Vránová (72). „Odpustila jsem jí nad rakví,“ řekla deníku Aha!.

Dodnes zapálenými komunisty se to u krematoria jenom hemžilo. Mimo jiné přišel bývalý šéf pražských Lidových milicí Miroslav Štěpán (65), který si měl co povídat s Miloušem Jakešem. „Dodnes jsme se vídali na různých setkáních! Na kubánském velvyslanectví a tak různě. Byla to vynikající herečka. Pokud jde o politiku, byla pevná. Museli ji v některých věcech přesvědčovat. Ona »neprdelkovala« názory,“ zavzpomínal Štěpán mezi řečí s Jakešem.

„Vůbec jsem nevěděl, že byla nemocná! Většinou jsme se setkávali během oslav 1. májů, kde ona recitovala. Vždy jsme prohodili několik slov. Já bych u ní ocenil to, že neměnila názory podle větru,“ řekl deníku Aha! Jakeš, který je pořád vitální.

Pro všechny bylo překvapením, že se na pohřbu Švorcové objevila bývalá hlasatelka Kamila Moučková, kterou po okupaci v roce 1968 vyhodili z televize.

„Jiřina byla v mládí moje kamarádka, po osmašedesátým jsme se samozřejmě rozešly, protože ona byla úplně jinde než já. Ale teď, než ji odvezli do nemocnice, jsem měla najednou potřebu ji vidět. A tak jsem jí zavolala a byla jsem za ní. Jsem moc ráda, že jsme se ještě viděly. My jsme si nikdy nic neudělaly. Ona byla hodná ženská a myslím si, že i když byla ve vysokých komunistických funkcích, tak nikdy nikomu neublížila,“ prohlásila se slzami v očích Moučková. Když se za rakví se Švorcovou zatahovala opona, bývalá hlasatelka jí zamávala.

Dojatá byla i exkolegyně zesnulé herečky z Divadla na Vinohradech Gabriela Vránová, o níž Švorcová prohlásila, že ji žádala o titul zasloužilá umělkyně.

„Já nechápu, že se otřela o mě, protože to všechno je nesmysl. Ona věděla moc dobře, že jsem byla třikrát navržena na zasloužilou umělkyni. Já tuším, odkud to pramenilo, že tohle řekla... Já jsem křesťan a myslím si, že 27 let společného hraní v Divadle na Vinohradech mě opravňuje k tomu, abych se s ní mohla rozloučit,“ řekla Vránová.



Přečtěte si
verona010
25. 6. 2012 • 12:37

Manželka Martina Štěpánka je herečka Jaroslava Tvrzníková i sestra Jana Štěpánková.

xviktorie
14. 8. 2011 • 17:11

pro komarius Ty jsi typický bolševický tupec, co zná jen kydy, ale žádná fakta. Nejen Štěpánkova sestra, ale i manželka je herečka. Ale to takoví primitivové nemohou tušit.

xviktorie
14. 8. 2011 • 17:10

pro komarius Ty jsi typický bolševický tupec, co zná jen kydy, ale žádná fakta. Nejen Štěpánkova sestra, ale i manželka je herečka. Ale to takoví primitivové nemohou tušit.

komarius
14. 8. 2011 • 12:09

řekl inteligent a učenec dnešní doby.......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.