Svědectví Maciuchové: Švorcová jezdila do práce »šestsetrojkou«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Svědectví Maciuchové: Švorcová jezdila do práce »šestsetrojkou«!

Švorcová během svého antichartistického projevu v Národním divadle.
Švorcová během svého antichartistického projevu v Národním divadle. (Foto Miloš Schmiedberger, ČTK, ara)

Před listopadovou revolucí 1989 končily v trezorech pořady nevyhovující komunistickému režimu, po ní zase ty, které se České televizi »nezdály« z jiných důvodů. Se zesnulou Jiřinou Švorcovou (†83) ČT před její smrtí natočila dva dokumenty, ani jeden nebyl odvysílán. Švorcová tak nikdy neviděla svůj díl z cyklu 13. komnata ani epizodu hereckých medailonků Po stopách hvězd.... Proč?

Po stopách hvězd v roce 2008 natočil režisér a scenárista Marek Škarpa (39). Jednou z mála kolegyň, které se o Švorcové uvolily mluvit, byla Hana Maciuchová (65). Jako herečku Švorcovou obdivovala, nikdy jí ale neodpustila její angažovanost v tzv. Antichartě, což byla kampaň odsuzující prohlášení Charty 77.

„To byla velmi surová manipulace s námi se všemi. Do Národního divadla jsme byli svoláni a podepisovali jsme se na prezenční listinu. Tam vůbec nebyla žádná slova o tom, že nesouhlasíme s Chartou,“ vzpomíná Maciuchová na 28. leden 1977 v Národním divadle v nikdy neodvysílaném pořadu.

Švorcová právě na této akci přečetla provolání československých výborů uměleckých svazů. „Celé to mělo trapnou dohru. Přicházeli jsme do divadla na představení a Jiřina přijela bílou Tatrou 603 a já jsem říkala: Ty máš nové auto? A ona: Ne, to je dar pana prezidenta Husáka za to, jak náš svaz zvládl situaci ohledně Charty,“ říká s trpkostí v hlase Maciuchová.

Proč se dokument dodnes neobjevil v televizi, jeho tvůrci nevědí. „Zaplaceno jsem dostal, vysvětlení, proč to nepoběží, bohužel ne! Je mi to líto, byla na tom spousta práce. Po revoluci to byl první dokument o Jiřině Švorcové, který nebyl jednostranný,“ řekl deníku Aha! režisér Škarpa.

V archivu ČT přitom ještě leží neodvysílaný díl cyklu 13. komnata s Jiřinou Švorcovou. „Byla sice natočena, ale ne příliš zdařile. V každém případě divákům tuto herečku připomeneme velmi zajímavým dokumentem Febia,“ sdělil nám mluvčí České televize Ladislav Šticha.



Přečtěte si
hufnagll
5. 4. 2016 • 08:31

Jo jo vážení,kdyby všichni ti co antichartu nepodepsali a dnes jsou na to hrdi věděli jak to s námi dopadne.K moci se dostal Veškrna a jeho kamarádíčkové. Výsledkem je vytunelovaný a rozkradený stát,vysoká nezaměstnanost,chudoba,bezdomovci Měli by se stydět

avina
10. 2. 2013 • 13:01

je jim potřeba se připomínat trapárnou?!Mac.je vlezlá -už ji nemusím,je všude...Svor.jako herečku jsem brala-politika jde mimo.Stejně jde mimo sobectví Jiráskové/nehlásila se k sestřed/-jen prospěšná kamarádství.Studený čumák.To Švor.byla upřímnější.Maciuch. osamocena-v Ol. neoblíbená/její býv.domov-spol./.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.