Český korunní princ Otto von Habsburg: Jeho srdce pohřbili v Maďarsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Český korunní princ Otto von Habsburg: Jeho srdce pohřbili v Maďarsku!

Otto von Habsburg
Otto von Habsburg (EPA, ara)

Šlechtice, který by se nebýt první světové války stal českým králem, v sobotu pohřbili ve Vídni. Rozloučení s českým korunním princem se zúčastnilo na tisíc zahraničních hostů včetně českého ministra Karla Schwarzenberga či pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Ceremoniál byl včera dokončen v Maďarsku. Do kostela v městečku Pannonhalma totiž bylo na Ottovo (†98) přání uloženo jeho srdce při soukromém obřadu.

Důvodem je, že syn rakouského císaře a posledního českého krále Karla I. dlouhá léta v Maďarsku žil a vybudoval si k zemi intenzivní vztah. Srdce jeho manželky Reginy (†85), která skonala před rokem, je naopak díky jejímu saskému původu uloženo v Německu.

Pohřbívání těla mrtvého a srdce odděleně je tradicí, kterou dodržela většina Habsburků. Někteří zvolili místo pro stříbrnou urnu se srdcem ze sentimentálních důvodů. Většina pak nechává srdce ukládat do krypty ve vídeňském kostele sv. Augustina a tělo do Kapucínské krypty též ve Vídni.

Několik důležitých panovníků ale ze záhadných důvodů celou tradici ignorovalo, mezi nimi byla i taková habsburská elita jako císařovna Marie Terezie (1717 – 1780) anebo císař František Josef I. (1830 – 1916).

Srdce slavných Habsburků

František Josef I.: Vykašlal se na tradici!

»Císař pán« František Josef I. (1830 – 1916) je pohřben v Kapucínské kryptě ve Vídni, kde odpočívá řada rakouskouherských pomazaných hlav. Jeho srdce ale nebylo pohřbeno odděleně. Dodnes se historici snaží zjistit, proč nejslavnější císař takto porušil tradici. Se srdcem byla pohřbena i jeho žena Alžběta – »Sissi« (1837 – 1898).

Kostel sv. Augustina: Je v něm 54 srdcí

V kostele sv. Augustina ve Vídni je takzvaná srdeční krypta, v níž jsou ve stříbrných urnách uložena srdce 54 Habsburků, včetně císaře Františka I. (1768 – 1835) či Ferdinanda I. (1793 – 1875). Těla jsou pak tradičně pohřbívána v nedaleké Kapucínské kryptě.

Ottovi rodiče: Srdce jim uložili k sobě

Posledního rakouskouherského panovníka a otce Otty Habsburského, Karla I. (1887 – 1922), pohřbili na portugalském ostrově Madeira. Jeho srdce ale uložili do kostela ve švýcarském Muri. Jeho žena Zita byla sice pohřbena do Kapucínské krypty ve Vídni, její srdce je ale také uloženo ve Švýcarsku, hned vedle manželova, aby spolu byli na věčnost.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: »Skončila jedna kapitola dějin«

Rozloučení s Ottou Habsburským (†98) se v sobotu mimo jiné zúčastnil i český ministr zahraničí a kníže Karel Schwarzenberg, který patřil mezi osobní přátele zesnulého. Deníku Aha! povyprávěl o tom, jak se mu obřad líbil a jak po svém uctil nebožtíka.

Jaké jsou vaše dojmy z obřadu?

„Bylo to krásné a velmi důstojné. To člověka potěší. Důstojnost je vlastnost, která v dnešním světě zoufale chybí.“

Byl jste dojatý?

„Ano, určitě, ale ne tak, že bych brečel, jak se někde tvrdilo. Když se člověk nad vším zamyslel, došlo mu, že skončila opravdu dlouhá kapitola dějin. Rozloučili jsme se s člověkem, který se ve čtyřech letech stal korunním princem celého RakouskoUherska.“

Jak dobře jste Ottu znal?

„Znal jsem ho velmi dlouho. Byl to nesmírně zajímavý člověk, který celý život tvrdě pracoval a vždy měl co říci, ať už jako europoslanec, tak poté jako stařešina.“

Co by on sám řekl na sobotní obřad?

„S noblesou sobě vlastní by podle mě poděkoval všem za to, jak to krásně připravili.“

Tajemství šperku Karla Schwarzenberga

Na klopě se ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (73) při obřadu třpytil jakýsi řád. „Je to Řád zlatého rouna. Založili ho burgundští vévodové v 15. století, dnes jej udělují jen Habsburkové. Já jsem ho dostal před patnácti lety od zesnulého za zásluhy. Připnul jsem si ho, protože jsem tak chtěl uctít jeho památku,“ řekl Aha! Karel Schwarzenberg.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.