Světačky Janžurová, Bohdalová a Jirásková: V lóži kšeftovaly s cigáry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Světačky Janžurová, Bohdalová a Jirásková: V lóži kšeftovaly s cigáry!

Jen co Jiřina Jirásková usedla do lóže, přinesl jí Jiří Bartoška cigaretu, kterou si nemocná herečka i přes doporučení lékařů ne a ne odpustit.
Jen co Jiřina Jirásková usedla do lóže, přinesl jí Jiří Bartoška cigaretu, kterou si nemocná herečka i přes doporučení lékařů ne a ne odpustit. (Aha! – Martin Hykl)

Národní poklad – jak jinak pojmenovat tři dámy, které včera na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech uvedly snímek Zdeňka Podskalského (†77) Světáci.

Iva Janžurová (70), Jiřina Bohdalová (80) i nemocná Jiřina Jirásková (80) legendární film natočily před 42 lety, a přestože valnou část života strávily společně v pražském Divadle na Vinohradech, v posledních letech se moc často neviděly. O to větší svátek pro ně projekce byla...

Všechny tři se usadily v čestné lóži, kam i přes zákaz kouření prezident festivalu Jiří Bartoška nenapravitelné kuřačce Jiráskové přinesl zapálenou cigaretu. Sám je také závislý na nikotinu a ví, jak je takový »absťák« těžký.

A jakmile cigaretu spatřila vedle sedící »Bohdalka«, začala se po ní natahovat také. Sice se kouřit odnaučila a sama si nezapálí, ale jakmile vidí někoho s cigaretou, musí si dát  »šluka«.

„Ten film uvidíme dnes poprvé v kině. Musím přiznat, že ho ale sleduji i v televizi, vždycky si říkám, že se podívám jen na začátek, a nakonec to stejně vidím až do konce,“ přiznala poté »Bohdalka«, která přiměla své kamarádky dokonce k tomu, aby si pro větší zážitek sedly do normálních řad mezi diváky.

„Bylo to nádherné, byly jsme tam tak úžasně mladé. Byl to jen lichotivý zážitek,“ rozplývala se po filmu Janžurová, která dokonce přišla s nápadem na pokračování Světáků.

„To téma bych viděla asi tak, že by to bylo o třech starých dámách, co utečou z domova důchodců a rozhodnou se, že pro ně život ještě neskončil,“ smála se Iva. Nakonec se i dojala. „Vzpomínám na ty herce, Bróďu, Sováka i Libíčka, kteří už tady nejsou a dívají se shora, jim patří největší dík,“ smutnila Janžurová.

To »ranařky« Jiřiny na slzy neměly ani pomyšlení. Když celý sál nadšeně vestoje aplaudoval, pronesla Jirásková směrem k Bohdalové. „Podívej, jak mě ti lidé milují.“ A Bohdalka vybuchla smíchy. Nakonec dámy odjely na společnou večeři.

„Jsme pozvané Jirkou Bartoškou na večeři, jen nevím, jestli pojede i Jiřina Jirásková. Je velmi unavená,“ dodala na závěr Janžurová. Jirásková skutečně většinu pobytu ve Varech proležela v posteli, aby nabrala síly na projekci a cestování.

Co řekly o Světácích

Prorokovaly jste filmu takový úspěch?

Jirásková: „Mohla bys mi poradit, Jířo, co mám říct? (smích) Jo, říká jo, takže i já říkám jo. Víte, všechno, v čem já hraji, má vždycky úspěch.“

Janžurová: „Já jsem si nejdřív nemyslela, že to bude úspěšné, ale vlastně pak hned jsem si to myslela.“

Bohdalová: „Já to nikdy netuším. Obvykle si přečtu scénář a vůbec nevím, co si o tom mám myslet, a stejné to bylo i se Světáky.“

Jak často se scházíte?

Janžurová: „Viděly jsme se po dlouhé době, ale není to zase tak dlouhá doba...“

Jirásková : „Zjistily jsme, že naše vztahy vůbec nezestárly, a je to jako bychom se včera nebo předevčírem sešly.“

NEJ HLÁŠKY

Paní Trčková: „Božka, nevolizuj ty ruce, na to máš ubrousek!“

Božka: „Ten je ale čistej.“

Paní Trčková: „Ten je kvůli tomu.“

...

Paní Trčková: „Víš Zuzanko, nesmíš dávat tak najevo, že to máš ráda. To nedělá dobrý dojem.

Zuzanka: „Když von má voči jako Gott.“

...

Zuzanka: „A dozvíme se aspoň, jak vypadají, trochu?“

Marcela: „No fantasticky: jeden jako Matuška, druhej jako Neckář, třetí jako Vondráčková. Já z vás umřu!“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.