Václav Klaus dnes slaví 70: Všechno nejlepší, pane prezidente! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Václav Klaus dnes slaví 70: Všechno nejlepší, pane prezidente!

Prezident Václav Klaus slaví narozeniny a chystá se na svůj dnešní velký mejdan.
Prezident Václav Klaus slaví narozeniny a chystá se na svůj dnešní velký mejdan. (ČTK – Radek Petrášek, ara)

Právě dnes, 19. června, český prezident Václav Klaus slaví 70. narozeniny. A minimálně dvaadvacet let, tedy od sametové revoluce, je nedílnou a podle mnohých nezbytnou součástí naší politické scény.

Jak a kdy bude kulatiny slavit? Právě dnes nejprve s přáteli a poté v rámci cyklu Jazz na Hradě. Aha! mu jako malý dárek k narozeninám vystavilo tablo jeho nejlepších hlášek, fotek, a zajímavostí o něm, pro které si Václava Klause bude česká veřejnost pamatovat.

„Obléká se skvěle. Ten nikdy nešlápne vedle!“ Toto redaktoři Aha! slýchají od stylistů už léta na konto Klausova vytříbeného vkusu. Ten se ale začal formovat v posledním desetiletí. Vzpomeňme na jeho barevné kravaty či mladický účes à la mánička.

JEHO SLOVY: „Džíny jsem měl a mám, ale nikdy jsem neměl džínovou bundu. To pro mě bylo nesmírně cizí a falešné.“ (1998)

Jako ministr, premiér a hlavně prezident se toho Klaus pořádně nacestoval, a dokonce o tom napsal i knížku. V Česku upjatého konzervativce znají v zahraničí jako dobrodruha, který rád navlékne kimono či osedlá velblouda, aby poznal tamější kulturu.

JEHO SLOVY: „První člověk, se kterým jsme se po příjezdu do Ho Či Minova Města setkali, byla nesmírně milá, čtyřmi jazyky hovořící mladá manažerka restaurace luxusního hotelu, kde jsme bydleli. První věc, která se jí vybavila o naší zemi, byla včelka Mája. A my si myslíme, že by to měl být Hašek, Kafka, Smetana či Dvořák.“ (2006)

Ačkoliv na svůj věk vypadá pan prezident opravdu obdivuhodně, na veřejných akcích se nechá pohostit kdečím. Klidně i špekáčkem či tuplákem piva! Nejvíc ze všeho mu chutnají chlebíčky. A zdravé jídlo? To ze zásady odmítá!

JEHO SLOVY: „Dáváte si salát? To považuji za levicovou úchylku a antijídlo.“ (2009)

V mládí hrál závodně basketbal a ani v pokročilém věku si bez sportu nedovede představit trávení volného času. Každoročně ho Aha! potkává na lyžích ve Špindlerově Mlýně a na technice nic nepozbyl. Užívá si také občasný tenis.

JEHO SLOVY: „Jedu lyžovat a stoupnu si do fronty u vleku, co bych dělal také jiného. Na té kotvě pak jedu s člověkem, který to vůbec netuší, a začneme si povídat. Ten je z toho často vyplašen a překvapen. Já to skutečně nedělám jako divadélko, jdu prostě lyžovat.“ (2007)

V Evropské unii, díky které máme snadnější cestování, vidí Klaus kopii Sovětského svazu. A nebojí se to nahlas říkat! Stejně jako jeho tendence shazovat zastánce globálního oteplování či extempore s chilským perem  to z něj dělá v zahraničí podivínskou celebritu.

JEHO SLOVY: „Já jsem tání ledovců samozřejmě viděl a podle mého skromného názoru je samozřejmě v zájmu České republiky, aby došlo k vzestupu hladin oceánů. Jak jistě víte, tak Brusel se nachází v poměrně nízké nadmořské výšce a Lisabon leží přímo u moře.“ (2009)



Přečtěte si
solochov
20. 6. 2011 • 16:48

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.