Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o grilování: Pořádný steak být musí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o grilování: Pořádný steak být musí!

Drsný kuchař Pohlreich v současné době učí Česko grilovat v pořadu »Šéf na grilu«.
Drsný kuchař Pohlreich v současné době učí Česko grilovat v pořadu »Šéf na grilu«. (TV Prima, ara)

Teplé večery znamenají jediné: jdeme grilovat! A právě této už bezmála tradiční české zábavě se více budeme věnovat v dnešním speciálu. O grilování jsme si promluvili se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.

Ten se netajil tím, že grilovačkám po česku toho podle něj hodně chybí. A tak nám prozradil, co by změnil, a přidal své vlastní recepty.

Zdeněk Pohlreich (54), jeden z nejznámějších českých kuchařů, v současné době učí na Primě český národ grilovat v pořadu »Šéf na grilu«. Mimo to v těchto dnech natáčí nové díly pořadu »Ano, šéfe!« a těší se na dovolenou ve Španělsku.

Známý drsňák, který nemá ani před kamerou daleko k peprnějším výrazům, poskytl Nedělnímu Aha! rozhovor. A téma? Jak jinak než grilování a také plánovaná svatba.

Období grilování je v plném proudu. Co podle vás my Češi děláme špatně?

„Tradiční grilovačka v Čechách je hromada masa a kupovaných omáček na začátku a vykulené oči z přežírání se a zkažený žaludek na konci.“

Tak se zdá, že hned první otázka vás trochu nadzdvihla. To je to opravdu tak špatné?

„Většinou když někam na grilovačku přijedu, tak je to dost podobný: křidýlka, kuřecí stehna, klobásy, nakonec možná krkovička a samozřejmě kupovaný marinády. A na dobrý steak vůbec nedojde.“

Jak byste to tedy udělal vy?

„Nemusíte mít deset špatných chodů pro každého. Jednou udělejte steaky, podruhé ryby, pak třeba drůbež. V tomto případě méně určitě znamená více. A hlavně se nesnažte všechno sníst naráz!“

V televizi v současné době běží »Šéf na grilu«, ale už natáčíte nové díly pořadu »Ano, šéfe!«. Budou v něčem jiné než ty předchozí?

„Myslím si, že se to moc lišit nebude, alespoň podle úvodních dílů. Problémy přetrvávají stejné, a tak budou i podobná řešení. Naštěstí každá hospoda nese svůj příběh, a to je bude odlišovat.“

Kromě »Ano, šéfe!« jste působil také v pořadu »Na nože«. Který pořad vám byl osobně bližší?

„Oba pořady jsem dělal rád, ale pravda je, že v »šéfovi« jsem o trošku víc sám za sebe a to mi sedí, zdá se, víc.“

České restaurace obvykle moc nešetříte. Nemáte ale pocit, že se úroveň pomalu zlepšuje?

„Úroveň je až na výjimky velmi špatná. Největšími slabinami je úroveň personálu, slabý management a nekvalitní suroviny. Dalším zásadním problémem je slabá kupní síla českého obyvatelstva, značná daňová zátěž. Například ve Francii je DPH v restauracích pouhých pět procent.“

Co by tedy podle vás pomohlo?

„Největším problémem je nekvalifikovaný personál.“

Teď už platíte za kuchařské eso, ale jak to u vás bylo na začátku? Vždy jste chtěl vařit?

„Ne, musím říct, že to byla náhoda.“

Řekl byste svým dětem: Jo, jděte dělat kuchaře?

„Gastro je skvělý obor, pokud není člověk línej. A to naši mladí zatím jsou, takže nevím.“

Trochu jsme se zajímali o vaši minulost. Prý jste platil v době dospívání za rebela, který hrál dokonce v kapele na kytaru...

„Zase tak hrozné to nebylo. Já pocházím ze slušné rodiny.“

Takže chcete říct, že jste neměl žádné průšvihy?

„Ale pár průšvihů bylo. Ale během těch let jsem se dost zklidnil.“

Také jste hrával baseball. Šlo vám to?

„Pár let jsem hrál v nároďáku a to bylo všechno. Jinak jsme většinou končili před branami playoff. Dnes už ale dávno nehraju. Ono je to dost složitá hra náročná především na fyzičku.“

Vy jste odešel do ciziny paradoxně těsně před revolucí. Nelitoval jste pak toho?

„Bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsem v životě udělal. Žil jsem v Holandsku, v Austrálii. Tam se mi líbilo nejvíc. Moc se mi ale líbí i Itálie a Švýcarsko.“

Jakou kuchyni máte nejraději?

„Asi italskou.“

Zajdete někdy i do fastfoodu?

„S dětmi ano.“

Už se zlepšil váš vztah s konkurentem z Novy Jiřím Babicou?

„Já k panu Babicovi nikdy žádný vztah neměl, takže není ani co zlepšovat.“

Když jsme se Jiřího Babici ptali, co by vám uvařil k obědu, řekl že nějakou českou klasiku. Co byste mu uvařil vy?

„To je situace, kterou si nedokážu vůbec představit. Já myslím, že to může být fajn kluk, ale já si k sobě zvu jiné lidi.“

Šušká se, že se brzy budete podruhé ženit. Už máte termín?

„Termín ještě nemáme.“

A co se bude podávat na svatební hostině, víte?

„To ještě přesně nevím, ale jistě to bude super!“



Přečtěte si
koliaska
1. 9. 2022 • 13:33

Super článek, pana Pohlreicha mám hodně ráda a je pro mě i velkou inspirací. Nedávno jsem si také otevřela vlastní restauraci. Hodně jsem do ní investovala. Velkou část mimo jiné spolklo i kvalitní gastro vybavení od http­s://ww­w.at­fornax­.cz/ Bohužel během covidu restaurace moc nevydělávala, ale teď se to začíná lepšit. Já jen doufám, že mě zase na podzim nedonutí ji zavřít. Zůstávám v tomto ale optimistka a věřím tomu, že se tak nestane.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.