Osudový okamžik sedmdesátnice Janžurové: Předala dárek Dubčekovi a pak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Osudový okamžik sedmdesátnice Janžurové: Předala dárek Dubčekovi a pak...

Iva Janžurová
Iva Janžurová (TV Prima)

Čemu národ vděčí za milovanou komindu »Janžurku«?

Paradoxně největší křivdě, jaká herečku Ivu Janžurovou, slavící dnes 70. narozeniny, v její kariéře potkala!

Když totiž v roce 1968 společně s Martou Kubišovou při natáčení seriálu Píseň pro Rudolfa III. vyjádřila obdiv k Alexandru Dubčekovi, snesl se na ni hněv tehdejších mocných. Ti jí pak povolovali točit jen bláznivé komedie!

V počátcích své kariéry totiž Iva excelovala nejen v komických, ale především v dramatických a těžkých rolích. Uvedla se dramaty Karla Kachyni Ať žije republika a Kočár do Vídně, Juraj Herz ji zase obsadil coby vražedkyni ve Znamení Raka, starou pannu v Petrolejových lampách či do dvojrole ve filmu Morgiana.

Za ztvárnění těchto postav Iva sklízela úspěch i ve světě, v Cannes dokonce za »Lampy« měla získat hlavní cenu za nejlepší ženský herecký výkon.  Jenže – počátkem 70. let už Iva mohla dotočit jen rozdělané filmy a na příkaz tehdejšího vedení barrandovských ateliérů měla zákaz točit scénáře se závažnou tematikou.

Režim z ní chtěl udělat »tajtrlíka«, jenže nečekal, že právě komedie typu Zítra to roztočíme, drahoušku...! už tehdy populární herečku vynesou až na nejvyšší příčky divácké obliby.

„Měla jsem víc vroubků, nejen Dubčeka. Napsala jsem třeba tři kritické fejetony do novin – jeden o Palachovi, druhý o Zajícovi (upálili se na protest proti okupaci Československa v roce 1968 – pozn. red.) a třetí o náruči velké sestry, která mě dusí,“ vzpomíná Janžurová v unikátním dokumentu Což takhle dát si JANŽURKU, který televize Prima odvysílá v neděli večer (20.00).

Herečka dále přiznává, že zákaz přišel v pravý čas, protože chtěla založit rodinu. Co o ní říká její partner Stanislav Remunda (83)? A co si o mámě myslí dcery Sabina a Theodora, s nimiž vyrazila zavzpomínat na zmařený čas do francouzského Cannes?

Uvidíte v neděli na Primě, kde kromě Ivy a její rodiny o ní hovoří i Dagmar Havlová, Václav Vorlíček, Zuzana Bydžovská a mnozí další!

Proč jela do Cannes?

Proč televize Prima kvůli natáčení dokumentu Což takhle dát si JANŽURKU herečku vyvezla zrovna do francouzského Cannes? Právě na tamním festivalu Iva měla v 70. letech získat cenu za film Petrolejové lampy, která jí nakonec unikla z politických důvodů.

„Dodnes si myslím, že kdybych tenkrát, v době, kdy jsem už byla těhotná s první dcerou, přijela osobně, tak by mi ji dali.

Zahrála bych správně na jejich city,“ směje se dnes herečka, která si chtěla prohlédnout »místo činu«. „Ale ty největší ceny jsem stejně dostala, jsou to právě moje dcery, které cestovaly se mnou,“ dodává.



Přečtěte si
lipno
19. 5. 2011 • 13:00

Francie byla s náma, takže by Janžurka cenu dostala a to z politických důvodů bez ohledu na ignorovanou vládu!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.