Smolný pátek 13.! Švédové porazili Čechy, fanoušek málem umřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smolný pátek 13.! Švédové porazili Čechy, fanoušek málem umřel

Zklamaní fanoušci po švédské výhře 5:2.
Zklamaní fanoušci po švédské výhře 5:2. (Dan Černovský, Petr Novotný)

Švédové porazili v semifinále hokejového MS český tým 5:2 a ukončili tím zlatý sen. Smutné drama se ovšem odehrálo nejen v Bratislavě, ale i v Praze na Staroměstském náměstí. Zkolaboval tam muž, kterého záchranáři na místě oživli až po pětačtyřicetiminutové resuscitaci.

Smolný pátek 13. definitivně utnul šance českého týmu obhájit loňské prvenství v šampionátu, přestože fanoušci na Staroměstském náměstí fandili jako o život. A to doslova. Jeden z fanoušků si přivodil závažné zranění hlavy a zkolaboval. Záchranáři ve speciálním velkokapacitním záchranářském voze Golem bojovali o jeho život více než tři čtvrtě hodinu, než se jim podařilo muže zachránit.

Zklamaný trenér Alois Hadamczik označil za hlavní důvod porážky velký počet individuálních chyb, které začaly jeho svěřenci dělat ve druhé a třetí třetině. „Přitom první třetina byla z našeho pohledu dobrá. Kromě prvních čtyř minut jsme byli myslím si lepší. Pak ale přišly chyby a Švédové zápas ovládli,“ řekl Hadamczik.

Proč začali čeští hokejisté chybovat, netušil. „Nedovedu si to vysvětlit. Tolik chyb jsme neudělali za všechny zápasy. Propadli jsme v útočném pásmu, udělali zbytečné fauly. Dostali jsme gól v oslabení, sami přesilovku neproměnili,“ uvedl.

Rozhodující podle něj byla třetí branka Seveřanů v 49. minutě. „Do té doby jsme byli pořád ve hře. Pak už jsme improvizovali, zkoušeli jsme různé varianty (složení útoků), ale už to nepomohlo,“ přiznal. „Dělali jsme hodně individuálních chyb. Pak žádný systém nefunguje,“ zdůraznil Hadamczik. Definitivně jasno bylo v momentě, kdy Švédsko odskočilo do tříbrankového vedení.

Hadamczik se rozhodl už v druhé třetině stáhnout ze sestavy Romana Červenku. Nejlepší střelec uplynulé sezony Kontinentální ligy byl prvním vyloučeným hráčem zápasu a soupeř jeho prohřešek využil k vyrovnávací brance na 1:1.

„Udělal faul v útočném pásmu za brankou soupeře. Nebruslil a dal tam hůl. Myslím si, že Roman dostal u tak velkých hráčů, jako je Jarda Jágr a Plekanec, dost, tak jsme chtěli zkusit to oživit,“ uvedl Hadamczik na adresu hráče, který na šampionátu příliš nezáří. Přesto je ale Červenka pátý v týmové produktivitě.

Po semifinálové porážce byl reprezentační kouč hodně zklamaný. „Pevně jsem věřil, že vyhrajeme. Po první třetině jsem si byl jistý, že to zvládneme,“ řekl.

Proti Švédsku se Hadamczikovi v pozici trenéra národního týmu nedaří. Mužstva pod jeho vedením vyhrála jen čtyři z 23 zápasů. Nezvládl ani řadu klíčových duelů v play off. „Jestli je to švédské prokletí? Dá se říci,“ uvedl.

Reprezentaci teď čeká v neděli odpoledne boj o třetí místo proti Rusku nebo Finsku. „Hráče to dneska musí přebolet. Zítra to musíme brát jako realitu. Věřím, že budou chtít uhrát medaili. Určitě se připravíme tak, abychom uhráli medaili,“ dodal Hadamczik.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.