Marek Eben vařil s Italem Ridim a prozradil: Nesnáším dršťky!
Slavný kuchař Emanuel Ridi (37) natáčel včera nový díl svého pořadu S Italem v kuchyni.
Jako hosta si do něj pozval moderátora a herce Marka Ebena (53), který při chystání rizota po farmářsku mimo jiné prozradil, jaká jídla vaří nejčastěji, a která naopak nesnese.
Eben dorazil kvůli natáčení na Emanuelovu chalupu za Prahou. Pánové si spolu nejprve popovídali u bazénku. „Nevypadá to tady jako na plovárně?“ vtipkoval hned na úvod Ridi.
„Je to trochu zelenější, vypadá to jako vývar z chřestu,“ zasmál se Eben barvě vody v bazénu. A pak se rozpovídal o tom, jaké jídlo mu udělá největší radost.„Jakékoliv.
Tím, že nejsem vůbec zdatný kuchař, jsem vděčný strávník. Jediná výjimka jsou dršťky. A nemusím vařenou mrkev,“ prozradila na sebe moderátorská ikona. Z jídel, která prý umí na jedničku, vyzdvihl Marek smaženici a vajíčka.
„Je to nepatrně stereotypní, ale zvykneš si,“ řekl Emanuelovi. Oba se pak vrhli do přípravy rizota po farmářsku...
Rizoto po farmářsku
Dělá se klasicky, italská rýže se za stálého míchání dolévá zeleninovým vývarem. Obsahuje zelený chřest, který je prý jako Ital stále na sluníčku. Ten nejjemnější – bílý – na světlo nepřijde vůbec.
Chřest, který ve starém Římě vnímali jako léčivou bylinu, doplní ještě čerstvé lusky fazolek, máslo, zelená petržel a sýr.