Václav Kabourek: Český kamarád hollywoodských hvězd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Václav Kabourek: Český kamarád hollywoodských hvězd!

V Praze při setkání s kamarádem Jiřím Krampolem v květnu letošního roku.
V Praze při setkání s kamarádem Jiřím Krampolem v květnu letošního roku. (Aha! – Jaroslav Benda, ara)

Když v roce 1957 emigroval Václav Kabourek (73) z republiky, nebylo mu ještě dvacet let. Hranice překročil s přítelem po železnici, když je v nákladním vagonu ukryl během jízdy kamarád průvodčí pod hromadou převážených klád. Z Německa se dostal do USA, kde pracoval v Hollywoodu, sloužil v americké armádě a u filmu pracoval i jako pilot.

Mezi hollywoodskými hvězdami získal spoustu přátel, žil se sexy symbolem šedesátých let Jayne Mans fieldovou (†34) a létat učil i Johna Travoltu. Dnes žije střídavě v Hollywoodu a v Praze a speciálně pro Nedělní Aha! zavzpomínal na život v USA a na slavné herce, které při své práci osobně poznal.

Kaplan mu pomohl od úklidů

Mladý emigrant Václav Kabourek měl to štěstí, že se po několikaměsíčním pobytu za »Velkou louží« dostal z New Yorku do hollywoodských ateliérů, kde nejprve sehnal práci osvětlovače. Krátce na to nastoupil jako redaktor a fotograf do americké armády, kde později absolvoval pilotní zkoušky.

„Jednou ve Virginii jsem na námořní základně listoval v místním vojenském telefonním seznamu a najednou mě upoutalo jméno kaplana, který se jmenoval Duchek. Zjistil jsem, že plukovník Duchek je Plzeňák, a protože kaplan je na vojně pán, od té doby jsem měl velké výhody. Když se třeba chystal nějaký velký úklid, zavolal jsem mu, on zase zatelefonoval veliteli roty, že mě potřebuje vidět, a já se tak vyhnul šůrování,“ vzpomíná na krajana plukovníka Václav.

V americké armádě odsloužil čtyři roky, další tři v Národní gardě. Jako hotový pilot se vrátil zpět do Hollywoodu, kde kromě práce technického šéfa v produkci využíval i své schopnosti pilota. Létat ho můžeme vidět například ve veleúspěšném seriálu M.A.S.H., který reprízuje televize Prima.

Columbo znal knedlíky

Jedním z herců, které Václav Kabourek blíže poznal, byl herec Peter Falk, proslavený především jako poručík Columbo.

„Byl to dobrý člověk, já osobně jsem s ním nikdy žádný problém neměl a vždy jsme si rozuměli. Ne však každý. Nebyl totiž vždy ochotný spolupracovat a v takových chvílích dokázal být i nepříjemný. Vůči mně se choval vždy slušně, říkal mi, že jeho babička byla Češka. Česky ale uměl říct jen – dobré knedlíky. Na seriálu Columbo pracoval jako hlavní kameraman ještě jeden Čech, myslím, že se jmenoval Klobasa,“ říká Václav.

Ne každá hvězda se však chovala k zaměstnancům ateliérů a svým kolegům slušně. Mezi takové patřila například slavná herečka Barbra Streisandová. „Byla velice nepříjemná, rozkazovačná a někteří kolegové se s ní vysloveně báli spolupracovat,“ dodává na její adresu bývalý zaměstnanec holly woodské produkce.

Nepřístupný a arogantní byl prý také Sylvester Stallone, zato takový John Travolta prý byl pravý opak. „Vycházeli jsme spolu velice dobře. Když projevil zájem o pilotování, soukromě jsem ho učil létat. A nejen jeho,“ vysvětluje. Vrtulník filmaři občas rádi využili nejen pro filmování.

„Když se třeba točil film, kde byl potřeba vrtulník, přiletěl jsem na místo už v sedm hodin ráno a čekal na příslušnou scénu. I když se natáčela třeba až odpoledne, za helikoptéru se platil celý den. Tak se občas stalo, že jsem v době oběda přepravoval plný vrtulník herců někam na dobré hamburgery,“ vzpomíná Václav.

Se sexbombou v růžovém paláci

Samostatnou kapitolou Václavova života v Hollywoodu byl románek se sexy symbolem šedesátých let, herečkou Jayne Mansfieldovou, která tragicky zahynula při autonehodě ve svých čtyřiatřiceti letech.

„Když jsem ji v patnácti letech doslova hltal očima na stránkách časopisů, a tehdy ještě neexistovaly silikony, nenapadlo mě, že s ní za deset let budu žít v Beverly Hills. V růžovém paláci, kde z fontány poteče na párty šampaňské. Rok jsme spolu žili a i potom jsem ji navštěvoval až do její smrti. Při autonehodě jí to při nárazu utrhlo hlavu,“ říká o tragickém konci své slavné přítelkyně Václav.

Taylorové přerušil natáčení

Nezapomenutelnou situaci zažil Václav Kabourek při natáčení filmu o Virginii Woolfové s Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem.

„Den předtím jsem se opil na jedné párty, nespal jsem a byl jsem téměř nepoužitelný. Šéf si toho všiml a poslal mě pod střechu ateliéru, kde byla nějaká matrace, abych si zdříml. Po chvíli přerušila Taylorová natáčení, že ji ruší nějaké chrápání. Šli mě vzbudit a měl jsem po odpočinku. Zbytek dne jsem pak doslova přetrpěl,“ směje se Václav po letech.

Jednou se pro změnu nechtě seznámil s dcerou jednoho z nejslavnějších idolů Ameriky.

„Asi tři neděle jsme natáčeli v privátní katolické škole pro bohaté v Los Angeles. Najednou ke mně přiběhla asi desetiletá holčička a dala se do řeči. Byla dost výřečná a společenská. Dal jsem jí čokoládu a druhý den za mnou přišla znovu, dá se říct, že mě začala vyhledávat. Zajímala se o to, co točíme, a byla velice zvídavá a příjemná. Po několika dnech jsem se jí zeptal na jméno a k mému překvapení se představila jako Lisa Maria Presleyová. Jejího otce Elvise jsem také osobně poznal jako slušného a příjemného člověka,“ říká s úsměvem Václav Kabourek.

Kamaráda přivezl v kufru domů

Mezi největší kamarády Václava Kabourka patřil autor slavné písně Niagára Eduard Ingriš, který žil s rodinou v USA. „Po jeho smrti mě jeho manželka požádala, jestli bych přivezl do Čech jeho popel. Měl jsem ho potom dlouho doma, po třech měsících jsem vzal Edu do kufru a přivezl do Čech.

Na hranicích jsem trnul, aby mě nekontrolovali. Nechal jsem mu udělat krásnou urnu s popěvkem »teskně hučí Niagára«, která je vystavená ve Zlonicích, v místě jeho rodiště,“ vzpomíná na kamaráda Václav Kabourek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.