»Krakonoš« Peterka: Lituji, že jsem zklamal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Krakonoš« Peterka: Lituji, že jsem zklamal!

Příště budeme chytřejší, staroušku (1982). Peterka: „Po tomto filmu jsem řekl, že odcházím do důcho-du. Dělali všechno možné, aby mě zdrželi a já neodešel...“
Příště budeme chytřejší, staroušku (1982). Peterka: „Po tomto filmu jsem řekl, že odcházím do důcho-du. Dělali všechno možné, aby mě zdrželi a já neodešel...“ (Aha! – David Kundrát, Česká televize, Nova)

Pětadvacet let dnes uplynulo od smrti Petra Schulhoffa (†63), režiséra filmových hitů Zítra to roztočíme, drahoušku, Já už budu hodný, dědečku či Hodíme se k sobě, miláčku?! A jeho nejoblébenější herec František Peterka zpytuje svědomí.

Schulhoff spáchal 4. května 1986 sebevraždu kvůli bezvýchodné situaci v boji s rakovinou. Podle informací deníku Aha! se oběsil – krátce po dokončení scénáře ke kriminálce Příliš velká šance, kterou chtěl i režírovat. „Dělalo se mi s ním dobře, padli jsme si do oka.

Je mi velice líto toho, že se nedožil toho, jak jsou jeho filmy dodnes úspěšné,“ vzpomíná třeba herec František Peterka (89). „Naposledy jsme se měli vidět na premiéře filmu Příště budeme chytřejší, staroušku. Já na ty akce nerad jezdil, nedorazil jsem, a on na mě přesto skoro půl hodiny čekal. Dnes je mi líto, že jsem tímto o to poslední setkání přišel. V duchu si často říkám: Petře, prosím, odpusť mi to,“ lituje Peterka.

Ten zazářil u Schulhoffa zejména coby pan Bartáček, manžel Ivy Janžurové (69), v dvojici filmů o sousedských žabomyších válkách Zítra to roztočíme, drahoušku a Co je doma, to se počítá! Kromě komedií se Schulhoff zapsal i legendárními kriminálkami s majorem Kalašem v podání Rudolfa Hrušínského (†73).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.