Chrámem zaznělo: Co Bůh spojil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chrámem zaznělo: Co Bůh spojil...

Princ William si odvádí z Westminsterského opatství svou manželku Kate.
Princ William si odvádí z Westminsterského opatství svou manželku Kate. (EPA, ČTK/AP, ara)

Sláva, už jsou svoji! Pouhých 20 minut po vstupu do Westminsterské katedrály se Kate Middleton (29) stala manželkou prince Williama z Walesu (28), budoucího britského krále. V té chvíli se z nich současně stali vévoda a vévodkyně z Cambridge...

V centru Londýna jim aplaudoval milionový dav, který měl takovou sílu, že si vymohl, aby ženich novomanželku políbil na balkoně královského paláce zcela proti protokolu hned dvakrát!

Nevěsta Kate ve svůj velký den oslnila v krásných šatech z dílny loni zesnulého módního návrháře Alexandera McQueena, William zase vypadal mužně v zářivě rudé uniformě Irské gardy. „A to jsme chtěli jen malou rodinnou oslavu,“ vtipkoval William, když mu tchán Michael Middleton přivedl k oltáři dceru.

Pak už začal obřad, jehož jediným zádrhelem bylo, že se Williamovi chvilku nedařilo nasadit Kate zlatý snubní prsten. Jinak proběhl bez jediné chybičky a snadno, zvlášť když snoubencům text jejich slibu (u obou shodný) předříkával oddávající arcibiskup z Canterbury.... Ve 12.21 pak zazněla ta nejdůležitější slova. „Prohlašuji Vás mužem a ženou. Co Bůh spojil, člověk nerozděluj!“ pronesl obřadně arcibiskup.

A ačkoli zatažené nebe nad Londýnem hrozilo deštěm, v tu chvíli se na pár okamžiků mraky rozestoupily a katedrálu osvítilo sluníčko! Kéž Williama a Kate provází celým společným životem!

Nevěstina róba: Z dílny sebevraha!

V dobách, kdy se neutají zhola nic, zůstalo jedno tajemství uchráněno prozrazení. Až včera v 11.51, tedy ve chvíli, kdy sama vyšla z hotelu Goring a nasedla do přistavené limuzíny, se svět dozvěděl, jak vypadá a kdo zhotovil svatební róbu královské nevěsty Kate Middleton! Takže – Kate oslovila salon Alexander McQueen, který od loňské sebevraždy zakladatele vede návrhářka Sarah Burton!

Ta vytvořila krajkovou róbu slonovinové barvy s květinovým vzorem a 2,7 m dlouhou vlečkou. Jejím dílem jsou i nevěstiny saténové střevíčky i závoj a také nádherné šaty její sestry Pippy, která jí na svatbě svědčila. „Počkej, až Kate uvidíš!“ avizoval ženichovi v kostele jeho bratr Harry. „Jsi nádherná,“ složil William své ženě šeptem poklonu.

Na hlavě měla Kate diamantovou tiáru od Cartiera. Pochází z roku 1936 a její první majitelkou byla královna Matka. Od té ji k 18. narozeninám dostala Alžběta II., která ji nyní vnukově vyvolené zapůjčila.

Diamantové náušnice dostala Kate darem od svých rodičů. Jsou ve tvaru dubových listů, uvnitř oválku visí žalud, který mají Middletonovi v rodovém erbu. Navrhl je Robinson Pelham.

A kytice? Ta byla z myrty, břečťanu, lilií, hyacintů a hvozdíků. Podobnou měla v roce 1845 královna Viktorie.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.