V Londýně to vře: »DEN D« NADEŠEL | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Londýně to vře: »DEN D« NADEŠEL

Na vědomost se dává: Tuhle dívku si dneska vezmu za ženu!
Na vědomost se dává: Tuhle dívku si dneska vezmu za ženu! (reuters, ara)

»Den D« je konečně tady! Zlaté datum roku 2011, tedy 29. duben, nadešlo a v Londýně se bude ženit následník britského trůnu princ William (28).

Za manželku před zraky celé planety – odhady říkají, že jeho svatbu bude sledovat 2,5 miliardy lidí po celém světě – pojme neurozenou brunetku Catherine »Kate« Middleton (29). Planeta napětím nedýchá, až Kate špitne své »Ano!«, propuknou mohutné oslavy.

Událost roku, svatba století. Jen samé superlativy provázejí dnešní královskou veselku, na kterou se sjelo 1900 pozvaných svatebčanů (Česko reprezentuje velvyslanec Žantovský), 12 tisíc novinářů a nejméně 500 tisíc turistů. Od sňatku jeho otce Charlese (62) s nebožkou Dianou (†36) se větší společenská událost rozhodně nekonala.

Britská metropole se kvůli tomu proměnila v jedno velké mraveniště. Majitelé obchodů si mnou ruce, tematicky laděné občerstvení a suvenýry jdou na dračku. Jeden podnikavec kupříkladu chce ihned po svatbě začít prodávat láhve se vzduchem pochytaným v Londýně v onen slavný den. Piksla za 20 liber, tedy 326 korun, no neberte to?!

V okolí Westminsterského opatství už řadu dní panuje zmatená tlačenice. Vlajkami olemovanými ulicemi se nedá procházet. Praskají ve švech a všude jsou zátarasy, zábradlí a tribuny. Všude je strašný hluk. Lidé jsou plní emocí. Svatbou zkrátka žijí. Už se nemohou dočkat, až to vypukne. Nadšeně vyhlížejí kočár s novomanžely, ten stařičký landauer z roku 1902.

Ulice připomínají bezdomovecké tábory. Ve skutečnosti se ale jedná o slušné lidi, kterým normálně střecha nad hlavou nechybí. Lukrativní pozice u silnice si ale museli zajistit s několikadenním předstihem. Žádné předprodeje vstupenek, rozhoduje zkrátka rychlost a ostré lokty.

Před katedrálou stály stany už čtyři dny před obřadem. A kdo nemá stan, roztáhl si zkrátka jen spacák. Těch pár deštivých nocí v improvizovaném kempu za tu podívanou přece stojí. Á propos – silné přeháňky jsou hlášeny i na dnešek!I bezpečnostní složky jsou v plné pohotovosti.

Centrum Londýna hlídají kamery, těžkooděnci i ostřelovači. Každý, kdo se k cestě, kudy průvod pojede, jen přiblíží, musí projít přísnou bezpečnostní kontrolou. Na tak velké události jsou obavy z teroristického útoku oprávněné. Je to jedna z největších policejních akcí v historii Británie, jen ochrana novomanželů vyšla v přepočtu na téměř 600 milionů Kč!

Svatba v TV

Obrázky z královské svatby českým divákům zprostředkuje program ČT249.00 – 15.00 přímý přenos18.30  Sestřih toho nejlepšího  (20 min.)Obrazový a textový on-line přenos na www.ahaonline.c



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.