Venca Konopník ze Slunce, seno... Ztloustnul! A řídí kamion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Venca Konopník ze Slunce, seno... Ztloustnul! A řídí kamion!

Broněk Černý jako mladík Venca...
Broněk Černý jako mladík Venca... (Pro Aha! – Marek Hofman)

Dnes televize Nova odvysílá poslední ze série oblíbených komedií Zdeňka Trošky Slunce, seno, erotika.

Deník Aha! přináší poslední tajemství letních filmů z jihočeských Hoštic, které zde vznikaly od roku 1982 do roku 1990, a dnes zde mají muzeum! A jaké je to poslední tajemství? Nikdy nezveřejněná nahrávka písně Karla Černocha na slavný popěvek »paní řídící« pa pa pá, pá pá pá papapapá,...

V muzeu je mimo jiné i slavná postel, v níž »bydlela« babička a v níž třeba vyjela ze dvora Škopkových až ven na náves. Postel stále existuje a v létě bývá vystavená na Ranči Šimona Pláničky, který je v areálu bývalého JZD – právě ten slouží jako muzeum populární filmové trilogie.

„Hoštice jsou dnes jako Svatá Hora nebo jako Lurdy, Ročně sem jezdí desetitisíce lidí. Od jara do podzimu je to tu jako o poutích pořád. Auta, autobusy, kola, prostě lidé si Hoštice zamilovali,“ komentuje to režisér Zdeněk Troška.

V muzeu je k vidění i motorka Venci Konopníka, jeho Jawa 350, na které si vozil Blaženu k lesíku. A co dnes dělá samotný filmový Venca, dnes třiačtyřicetiletý Broněk Černý? Pracuje jako řidič kamionu, žije ve Strakonicích a má dospělého syna. Dva roky po dokončení posledního filmu také jezdil společně s Helenou Růžičkovou v zájezdovém představení.

„Když jsme v roce 1982 začínali kritici nás mohli strhat. Říkali, jak jsme zneuctili socialistický venkov – a kde jsou dnes ti kritici, a kde jsou dneska tyto filmy,“ říká Troška s tím, že při každé repríze filmy trhají rekordy ve sledovanosti. Jestlipak by měl stejný úspěch hit Karla Černocha, který se do filmu nikdy nedostal?



Přečtěte si
enemabagjones
26. 2. 2011 • 10:59

Hlavně tehdy, když si odmyslíte, že to měly být komedie a podíváte se na ně - což si asi Troška nepřál - jako na dokumentární filmy vystihující samotnou podstatu našince. Může se stát, že se najednou ani jednou nezasmějete, protože budete mít pocit, že sledujete shockument čili šokující dokument.

topyr
26. 2. 2011 • 06:41

Tak já bych si skromně dovolil odhadnout, že herpesovi se asi nelíbil tvar "mít XX let", poněvadž to v češtině není obvyklé, je to takový slovakizmus. V češtině se obvyklé říká a píše, že "je (někomu) XX let". Ale to je pouze můj laický odhad, že ano. Někomu se třeba může nelíbit to skloňování "Venci", ale tak je to v pořádku, s ypsilonem by to nebylo správně.

chuda.kostelni.mys
25. 2. 2011 • 18:54

A co se ti na tom pravopisu nezdá, Herpes ?

chuda.kostelni.mys
25. 2. 2011 • 18:52

"Venco" kníra dej ihned dolů a bude do dobré !

andulaanca
25. 2. 2011 • 17:29

škoda, že už nenatočili další díly. Ty vejšplechty si pamatujeme snad všichni.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.