Hoštice pomalu vymírají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hoštice pomalu vymírají!

Helena Růžičková
Helena Růžičková  (Aha!: Kateřina KALIBÁNOVÁ, internet)

PRAHA/HOŠTICE – Legendární »hoštická« trilogie Zdeňka Trošky (53) Slunce, seno... se na televizní obrazovky vrací každý rok, její první díl s dovětkem »jahody« z roku 1983 jsme mohli naposledy vidět včera na Nově.

Panoptikum vesnických postaviček prý Troška stvořil podle reálných předobrazů. Však si také ve filmech zahrálo mnoho neherců, Troškových příbuzných a obyvatel jihočeských Hoštic, kde se režisér narodil. Co se s nimi stalo v reálném životě, kdo už zemřel a kdo pořád vzpomíná na natáčení?

Helena Růžičková (†67) – Škopková
Slavná herečka zemřela před dvěma lety po těžkém boji s rakovinou. Vážné zdravotní problémy se s ní táhly už od roku 2000. Tragického rozměru však nabyly v červnu roku 2002, kdy lékaři během operace dutiny břišní zjistili, že má všude metastázy. Poslední dva roky strávila v nemocnici v Plzni. V posledním stadiu ji už bolelo i dýchání. Proto ji lékaři uvedli do umělého spánku, ze kterého se však už neprobrala. Jejím posledním filmem se stal Kameňák 2, který netočil nikdo jiný než Zdeněk Troška.

Luděk Kopřiva (†80) – farář Otík
Oblíbený farář zemřel v roce 2004 na zápal plic, už dlouho před tím ale trpěl Parkinsonovou chorobou. „Den ze dne to s ním šlo z kopce. Na poslední chvíli se také rozhodl změnit závěť, nepřál si veřejný pohřeb, ale jen rozloučení v úzkém rodinném kruhu,“ řekl po Kopřivově smrti syn jeho druhé manželky Evy Jan Prokeš.

Marie Pilátová (85) – Konopníková
Marie Pilátová hrála sousedku »přes plot« Heleny Růžičkové ve všech třech dílech. „V kondici se udržuji hlavně prací na zahrádce, jen tak se dá dožít vysokého věku,“ prozradila deníku Aha! nedávno Pilátová, která stále žije v Hošticích a k filmování by se někdy ještě jednou ráda vrátila.

Pavel Kikinčuk (47) – Šimon
Představitel mladého Šimona Pláničky a rodák z Hradce Králové si zahrál jen v prvním díle. V roce 1983, kdy se »jahody« natáčely, absolvoval Janáčkovu akademii muzických umění a přijal angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla, kde trvale působil až do roku 1999. V roce 2002 si po letech opět zahrál ve filmu, a to v Děvčátku s Ondřejem Vetchým.

Broněk Černý (45) – Venca
Broněk Černý bydlí se svou rodinou ve Strakonicích nedaleko Hoštic a když je čas, někdy se prý zastaví na kus řeči za Zdeňkem Troškou. Však si také zahrál miniroličku »šmíráka« v Troškově prvním Kameňáku. Živí se jako řidič kamionu, a když není na cestách, věnuje se rodině. Manželce, devatenáctileté dceři Tereze a o rok mladšímu synovi Ondřejovi.

Veronika Kánská (40) – Blažena
Veronika žije v Přezleticích nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Když se první díl trilogie natáčel, bylo jí pouhých sedmnáct let. Dnes má dvě děti, dceru Annu Marii (12) a dvouletého Adama. Zahrála si i ve filmu Jaroslava Soukupa Discopříběh 2 podle scénáře Eduarda Pergnera, otce populární moderátorky Terezy Pergnerové. Tam o ni ale místo Venci usiloval Ladislav Potměšil.

Marie Švecová (†83) – Keliška
Marie Švecová si ve filmech prý více méně zahrála samu sebe a popularitu, kterou si jako drbna Keliška získala, dokázala zúročit. Když se Hoštice staly významným jihočeským poutním místem, provázela turisty po lokacích, kde se natáčelo. A ke každému místu i obyvateli dokázala přihodit i pikantní historku.

Erna Červená (†84) – babička
Pomineme-li epizodku hlídačky v muzeu z filmu ze sedmdesátých let Osud jménem Kamila, vše tato neherečka odehrála během dvou let. V roce 1983 hrála ve Faunově velmi pozdním odpoledni, o rok později ztvárnila hraběnku v Pokladu hraběte Chamaré a babičku v komedii Co je vám, doktore? A pak samozřejmě vztekající se babičku, kterou Škopkovi vytahují i s postelí den co den na dvorek, aby byla na zdravém vzduchu! „Po prvních filmových úspěších se o ni začali zajímat západní filmaři. Aby věrohodně ztělesnila v zahraničním horroru mrtvolu, rozpustila si své až do pasu dlouhé šedivé vlasy, vyndala z úst umělý chrup, zvedla své tenké ruce nad hlavu a skřehotajíc, v bílém rubáši, začala tančit vymyšlený, hrůzostrašný tanec. Jednoho dne ale upadla a zlomila si krček. Ležela dlouho v nemocnici, ale vrátila se. Zdeněk Troška už chystal druhý díl, ve kterém měla opět velkou roli. Už to vypadalo, že se vše vrátí do starých kolejí, když tu upadla podruhé. A z té hrůzy ji ranila mrtvice…,“ vzpomíná na herečku Ondřej Suchý, bratr herce Jiřího Suchého. V roli babičky ji pak nahradila Valerie Kaplanová (†82).

Stanislav Tříska (†63) – Škopek
I když hodně točil a hrál v Praze, Stanislav Tříska žil ve Zlíně, který považoval za svůj domov. Dokonce se tu i oženil, jeho paní ale předčasně zemřela. Sám Tříska zemřel v roce 1996, když oslavoval 35. sezonu u divadla. Po představení se šel osprchovat, posadil se do svého křesla před zrcadlem, usnul a už se neprobudil. Právě jeho smrt prý byla posledním hřebíčkem do rakve scénáře ke čtvrtému dílu cyklu s názvem Slunce, seno, ufoni.

Jiří Lábus (56) – živočichář Béďa
Populární komik a herec se stále věnuje televiznímu, filmovému i divadelnímu hraní. Je členem souboru Divadla »Y«, mezi jeho nejvýraznější činy poslední doby patří dramatizace odposlechů zkorumpovaných fotbalových funkcionářů s Petrem Čtvrtníčkem Ivánku, kamaráde.

Pavel Vondruška (80) – tajemník
Dlouholetý herec Divadla Járy Cimrmana a člen jejich »vědeckého« souboru má na kontě kromě řady rolí ve filmech Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka třeba i harmonikáře Jozku v seriálu televize Nova Hospoda.

Jaroslava Kretschmerová (50) – Evička
Kretschmerová byla stejně jako Jiří Lábus členkou »Ypsilonky«, výrazně se ale prosazuje i ve filmech a televizních seriálech. Objevila se v komedii Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli a zahrála si i v pokračování Arabely, v »nováckém« seriálu On je žena či v telenovele Rodinná pouta 2. V poslední době se stala hluboce věřící, a tomu přizpůsobila i svůj život.

16.9.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.