Ježková, teta »Otíka«: Na plátně hvězda, jinak morous! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ježková, teta »Otíka«: Na plátně hvězda, jinak morous!

Milada Ježková
Milada Ježková (TV Nova)

Milada Ježková (†84), svérázná důchodcovská postavička řady českých komedií, jako byl Kulový blesk (paní Jechová) či Vesničko má středisková (teta Hrabětová), se proslavila až na prahu šedesátky.

Původem tovární dělnici objevili pro film Lásky jedné plavovlásky spolupracovníci režiséra Miloše Formana, a udělali z ní hvězdu. Jaká ale byla paní Ježková mimo kamery?

Kvůli faktu, že Ježková pracovala celý život jako dělnice ve státní fabrice Nářadí Vršovice a byla mimo zájem veřejnosti, se ani pořádně neví, kdy a kde se narodila. Známý je pouze rok narození 1910, měsíc a den je ale obestřen záhadou.

Příliš se neví ani o její rodině, měla však dceru, která o matce mluvit nechce. „Když jsem před lety pro pořad Úsměvy moderovaný Jaromírem Hanzlíkem dceru paní Ježkové vypátral a požádal ji o spolupráci, odmítla,“ vzpomíná v dnešním Top Staru, který večer odvysílá TV Prima, dramaturg  Lásek jedné plavovlásky Václav Šašek.

Krátce po úspěchu »lásek«, v 55 letech, začala Milada Ježková »druhou« kariéru filmové hvězdy. Obsadil ji i Jiří Menzel do filmu Ostře sledované vlaky, kde hrála matku Jitky Zelenohorské. „Měly jsme spolu tři velké scény, ale mimo kameru jsme neprohodily ani slovo. Na scéně zářila, ale mimo kameru byla tichá, a s nikým se bavit nechtěla. Jen se v koutku převlékla a společnosti se stranila,“ dodává v TopStaru Zelenohorská.

Nejslavnějšími rolemi Ježkové však navždy zůstanou důchodkyně Anežka Jechová, která v Kulovém blesku neúnavně stupňovala své požadavky na sklep a půdičku, a teta Hrabětová, která se ve Vesničce starala o momentálně zaostalého Otíka... Ta role přitom byla původně psaná pro Stellu Zázvorkovou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.