Štěpánkova žena: Z Bohnic do luxusní léčebny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Štěpánkova žena: Z Bohnic do luxusní léčebny

Petr Štěpánek a Vlasta Janečková ještě v době, kdy byli spolu.
Petr Štěpánek a Vlasta Janečková ještě v době, kdy byli spolu. (Foto Aha! – Mária Rušínová, Martin Hykl, Marek Pátek)

Herec Petr Štěpánek (62) už odvezl manželku Vlastu Janečkovou (75) z psychiatrické léčebny v Bohnicích, kde se léčila po pokusu o sebevraždu!

Jenže pro ženu, která tolik toužila po návratu domů, se jedná o přesun z bláta do louže. Petr Štěpánek ji totiž umístil do soukromého sanatoria ve Škvorci u Úval, kde měsíční pobyt vyjde na 35 tisíc korun.

„Tady je pro ni lepší prostředí,“ potvrdila deníku Aha! jedna z pečovatelek léčebny, kterou mnozí označují za luxusnější »blázinec«!

Petr Štěpánek manželku původně odvezl před pár měsíci do Bohnic, a to kvůli údajnému pokusu o sebevraždu a problémům s alkoholem, kdy měla Vlasta v opilosti upadnout na schodech a rozrazit si hlavu. Rána na hlavě se už sice zahojila, závislosti se ale zbavit jen tak nedokáže. Pro manželčin dlouhodobý »boj s démony« Štěpánek zvolil sanatorium ve Škvorci.

„Může tady být dva měsíce, ale klidně i rok a nebo déle. Toto zařízení lidé využívají i v případě, že zde chtějí umístit staré lidi,“ prozradil zdroj ze sanatoria. „To však není případ paní Janečkové. Ona má obrovský problém s alkoholem, a proto je tady. Ta její závislost se nedá vyléčit,“ dodává ošetřovatelka, která je s Vlastou v každodenním kontaktu. „Má dny, kdy nic nevnímá a je úplně mimo, ale jsou i světlejší okamžiky, a to se pak cítí lépe a třeba se i usmívá.“

Alkoholové pijatyky jsou sice za zdmi soukromého ústavu s názvem Topas zakázány, jenže kde není vůle, není pomoci. „Doneste mi víno,“ dožaduje se prý režisérka každý den. Její pobyt v léčebně se tak zřejmě protáhne. Přitom ještě před necelým měsícem si v bohnické psychiatrické léčebně naříkala, jak moc by si přála odejít za svým manželem. To se jí v nejbližší době asi nesplní...

O Štěpánkovi se spekuluje, že navázal důvěrné přátelství s herečkou Zlatou Adamovskou a manželčin stav je pro něj elegantní záminkou, jak začít nový život.

Režim v sanatoriu? Spí tady zamčení na pokoji!

Luxus vykoupený drastickým režimem. Přesně takhle žije manželka Petra Štěpánka (62) Vlasta Janečková (75), která je »uvězněna« v soukromém sanatoriu Topas ve Škvorci u Úval.

Její alkoholová »odvykačka« je bohužel podmíněna několika striktními nařízeními, která musejí pacienti dodržovat. Hovoří o tom jedna z ošetřovatelek, která nechtěla být jmenována.

V sanatoriu za 35 000 Kč měsíčně mají pacienti luxusní vybavení na pokoji. Jak je to se stravou?

„Každý den mají dva druhy jídla na výběr. Jedí sedmkrát denně. Nestrádají. Rozhodně se tady špatně nemají.“

Prý pacienty na noc zamykáte? Tak trochu jako ve vězeňské cele…

„Na noc je zamykáme, musíme je i hlídat, aby třeba nevytahovali věci z pokojů a skříní svých sousedů.“

A co ve dne? To jsou také zavřeni na pokojích?

„Na pokoj nemůžou. O půl sedmé ráno je budíček. My pacienty umyjeme a odvedeme do denní místnosti, kde dostanou snídani. Z této místnosti nemohou na své pokoje, aby se tam něco nestalo. Jsou pod dohledem ve společenské místnosti. Možná že kdyby paní Janečková poprosila, dostala by svolení, aby si třeba chvíli zdřímla nebo si odpočinula, ale běžný postup je takový, že až tak v pět večer pacienty odvádíme do jejich spacích místností.“

Jak je na tom konkrétně Vlasta Janečková?

„Paní Janečková nestrádá, momentálně má tak šedesát kilo, usmívá se, nevypadá špatně. Ale stavy, kdy ji nic nezajímá, jsou častější. Občas chce přistavit stůl a volá: Teď budu režírovat! To je pak veselo.“



Přečtěte si
nordinka
24. 2. 2011 • 14:39

se mi zvracet z toho co plátky jako vy píšete o lidech.Ptali jste se někdy těch lidí,zda s vámi souhlasí,zda chtějí,abyste tak nechutným způsobem pitvali jejich život,jejich bolest,smutek,trápení???Nkdo ,kdo nezažil trápení s alkoholikem,nemůže posoudit co je dobře a co špatně.Alkoholika málokdy přemluvíte jen tak,aby přestal pít.A u ženy je to ještě mnohonásobně horší.Pije tajně!!Bohužel důsledky pití jsou někdy až fatální.Věřím,že pan Štěpánek udělal pro svoji ženu jen to nejlepší. pro váš plátek

doja
25. 1. 2011 • 11:56

A ta pomoc by měla být jaká??? On totiž alkoholik musí především chtít sám !!! přestat pít. Okolí mu může pomáhat tím, že při něm stojí, ale pokud se alkoholik ze závislosti nechce dostat, tak s ním přece nikdo nehne. A to platí o jakékoli závislosti. S inteligencí to nemá nic společného.

qwertina
25. 1. 2011 • 01:50

Naprosty souhlas. Jen lituju pana Petra.

illis
24. 1. 2011 • 19:50

a když sama nechce, jen těžko se jí dá pomoci, pokud hledala útěchu v alkoholu. Pokud je ženě jedno, co má na sobě, co se týče elegantního módního oblečení a celkové upravenosti, tak je to těžké. Všimla jsem si, že s tímhle si právě paní Janečková hlavu nelámala. Do společnosti šla s růžovou sportovní čepicí na hlavě, brýle nosila velké mnoho let. Tohle by v sobě žena měla mít, nebo se nechat inspirovat. Její švagrová herečka Jana Štěpánková pro ni mohla být dostatečnou inspirací. Škoda, že nebyla.

zlobit
24. 1. 2011 • 17:56

Smutné je to, že taková chytrá žena skončí jako alkoholička, proč ji někdo nepomohl dřív ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.