Alžběta II. oplakává své mazlíčky: Záhadná smrt královských psů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alžběta II. oplakává své mazlíčky: Záhadná smrt královských psů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ušlechtilí psi corgiové byli vždy chloubou britské královny Alžběty II. (84). Teď ale hrozí, že se panovnice brzy nebude mít čím chlubit.

Záhadná choroba kosí celý chov. Šest psů už pošlo, zbylých 31 bojuje o život. Zoufalá Alžběta povolala nejlepší veterináře, aby záhadu osvětlili.

Místem tragédie se stalo královské sídlo v Sandringhamu, kde Alžběta ráda tráví svátky. Tak tomu bylo i letos. Psi vesele pobíhali po okolí – a pak začali umírat. Zvracení, průjem a celková apatie signalizovaly, že situace je vážná. Tři psi pošli, další tři musel veterinář navždy uspat, protože trpěli bolestmi.

Správa panství vylepila varování, aby lidé ve zdejších lesích nevenčili psy, ale to neosvětluje, co se v Sandringhamu děje. V celé Velké Británii bylo totiž od začátku roku 2010 zaznamenáno jen 54 případů podobně nevysvětleného onemocnění psa, které v deseti případech skončilo smrtí. Z toho 37 onemocnění včetně šesti úmrtí připadá na královskou smečku.

„Další nové případy zatím nejsou hlášeny. Doufáme, že krizi už máme za sebou,“ říká veterinář Richard Newton, který vede tým povolaných odborníků. Původ nemoci si ale stejně jako ostatní lékaři nedokáže vysvětlit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.