Princ Pavel Trávníček: Deník Aha! ho doprovázel do Německa - Tady jsem točil Popelku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Princ Pavel Trávníček: Deník Aha! ho doprovázel do Německa - Tady jsem točil Popelku!

Pavel před zámkem Moritzburg v roce 2010. Vrací se sem často, příští rok tu bude zahajovat stálou výstavu kostýmů z filmu.
Pavel před zámkem Moritzburg v roce 2010. Vrací se sem často, příští rok tu bude zahajovat stálou výstavu kostýmů z filmu. (Aha! – David Kundrát)

Už za dva dny, na Štědrý večer, opět rozzáří televizní obrazovky nesmrtelná pohádka režiséra Václava Vorlíčka (80) Tři oříšky pro Popelku, bez níž si žádný Čech neumí svátky představit. Pavla Trávníčka (60), představitele prince, jsme doprovázeli při jeho vzpomínkové cestě na vodní zámek Moritzburg u německých Drážďan, kde se v roce 1973 část filmu natáčela.

Podle ředitelky zámku Moritzburg Ingrid Moebius, která nás místy natáčení provedla, sem pohádka každoročně láká tisíce zvědavých návštěvníků. Zámek však pohádce poskytl jen své exteriéry a schodiště, na němž Popelka ztratila střevíček. „Nicméně loni jsme tu měli velmi úspěšnou výstavu kostýmů a rekvizit z pohádky, ze které jsme se rozhodli udělat od příštího roku stálou expozici,“ plánuje ředitelka.

Taneční sál, kde se pořádal bál, byl postavený v ateliérech v Postupimi, statek macechy si zase zahrál český hrad Švihov. V jeho okolí se princ se svými pobočníky a Popelkou také proháněl po sněhu a lovil. „Neumíte si představit, jaká nám v těch tenkých kamaších byla zima,“ vzpomíná Trávníček. Ne vždycky, když měl být sníh, ale sněžilo. „Dodatečný sníh Němci vyráběli z rybí moučky, šíleně to zapáchalo,“ dodává princ.

Bez zajímavosti není ani fakt, že legendární vánoční pohádka měla být původně letní film! „Ve scénáři bublaly potůčky a kvetly louky. Jenže německý koproducent potřeboval na zimu zaměstnat pracovníky ateliérů, aby měli nárok na vánoční prémie. Proto bylo nutno natočit film v prosinci a právě ten sníh mu dodal kouzlo,“ vzpomíná režisér Václav Vorlíček.

 

Krutý osud princova pobočníka - Oslepl a zemřel

Kromě dvou ústředních představitelů pohádky Tři oříšky pro Popelku – Libuše Šafránkové (57) a Pavla Trávníčka (60) – je už řada jejich partnerů ze slavného filmu po smrti. Nejtěžší osud potkal představitele princova pobočníka Vítka, herce Jana Drbohlava (†37).

„Honza zemřel už v roce 1985. Měl těžkou cukrovku,“ vzpomíná na kamaráda Pavel Trávníček. Drbohlav byl mimo jiné bratr Jany Drbohlavové (70) proslavené rolí zubaté učitelky v Dívce na koštěti. Patřil k nejtalentovanějším hercům své generace a měl před sebou zářnou budoucnost. Působil v libereckém Divadle F. X. Šaldy a od roku 1976 byl hercem Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (dnešní Švandovo divadlo). Později se oženil a narodila se mu dcera Eva.

Zlom nastal počátkem 80. let, kdy onemocněl těžkou cukrovkou a postupně oslepl. Během nemoci ještě natočil několik drobných rolí ve filmu, ale v dubnu 1985 zemřel v Praze na selhání jater.

Neznámé osudy hvězd ze známé pohádky - Macecha zemřela brzy po natáčení, zlá Dora utekla z Prahy!

Co se stalo s hlavními hvězdami pohádky Tři oříšky pro Popelku, od jejíhož natočení uplynulo už 37 let? Kdo je po smrti a kdo se těší dobrému zdraví? A jaké byly životní osudy těch, pro něž byla Popelka nejvýraznější hereckou příležitostí? Vydali jsme se po jejich stopách!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.