Vyznání Václava Havla: Proč miluju Dášu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyznání Václava Havla: Proč miluju Dášu?

Fotografie
Fotografie (internal)

Vztah exprezidenta Václava Havla (74) a herečky Dagmar Veškrnové (57) byl dlouho trnem v oku veřejnosti, zejména proto, že se brali rok po smrti Havlovy první ženy Olgy (†62). Svou lásku si museli vyvzdorovat, ale nebýt jí a nebýt Dagmar, život Václava Havla by dnes rozhodně nebyl takový, jaký je. Čím Dagmar svému muži zachránila život? Proč ji miluje?

Zlom, kdy veřejnost ocenila neustálou přítomnost Dagmar po boku exprezidenta Havla, nastal ve chvíli, kdy Havel na konci roku 1996 těžce onemocněl a musel podstoupit řadu operací. Díky ní byl dokonce u prezidenta včas objeven nádor, o němž jeho ošetřující lékař neměl tušení.

„Je pravda, že mi několikrát zachránila život. To bylo různě probíráno a popleteno v novinách, to jsou léta staré příhody. Nicméně zasloužila se o to, že jsem přežil různé nepříjemnosti, a dovedla velmi energicky zmobilizovat lékaře i v okamžiku, kdy oni říkali, že mi nic vážného není, a ona vycítila, že to může být něco velmi nebezpečného. Donutila je k té péči a získala si u nich autoritu,“ říká o své ženě láskyplně Havel, který si je vědom toho, že nebýt Dagmar, už by tady nemusel být.

„Když jsem ho prosila, aby mi dal najevo, jestli mě vnímá, tak mě chytil za ruku. Byl to šok, protože u pacienta, který pořád leží, najednou ta vymrštěná ruka znamená krásný šok,“ vzpomíná Havlová na okamžiky, kdy se o manželův život bála nejvíce.

Za ta léta se Havel potýkal s řadou více či méně závažných nemocí a Dagmar vždy byla tím senzorem, který vycítil, že se něco děje, dříve než lékaři. Je na něj napojena tak silně, že jakoukoliv změnu v jeho zdravotním stavu pozná. „Ona byla taková jeho záchrana. Vlila do něj svou moravskou krev. Dokázala toho křehkého člověka podržet v jeho nejtěžších chvílích,“ myslí si i režisér Vít Olmer.

Co dalšího Václav Havel o své ženě prozradil? Uvidíte dnes večer v jejím životopisném dokumentu na TV Prima.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.