Hujer, smrťák a Chocholoušek by se dožil 90 let - Zdeněk Troška o smrti Václava Lohniského (†59): Spadl do sněhu a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hujer, smrťák a Chocholoušek by se dožil 90 let - Zdeněk Troška o smrti Václava Lohniského (†59): Spadl do sněhu a...

Jedna z jeho nejznámějších vedlejších rolí: jako smrťák v Dařbuján a Pandrhola, kde si zahrál po boku Jiřího Sováka.
Jedna z jeho nejznámějších vedlejších rolí: jako smrťák v Dařbuján a Pandrhola, kde si zahrál po boku Jiřího Sováka. (Aha! – Marek Pátek, Nova, Česká televize)

Za celý život dostal jen jednu hlavní roli ale jeho vedlejší postavy se zapsaly do dějin českého filmu zlatým písmem. Šplhoun Hujer (Marečku, podejte mi pero), smrťák (Dařbuján a Pandrhola) či Dr. Chocholoušek (Jáchyme, hoď ho do stroje) učinili Václava Lohniského (†59), kterému by v těchto dnech bylo 90 let, nesmrtelným.

Za celý život dostal jen jednu hlavní roli – v dnes už zapomenutém slovenském filmu »322« – ale jeho vedlejší postavy se zapsaly do dějin české kinematografie zlatým písmem. Šplhoun Hujer (Marečku, podejte mi pero), smrťák (Dařbuján a Pandrhola) či doktor Chocholoušek (Jáchyme, hoď ho do stroje) učinili Václava Lohniského (†59), kterému by v těchto dnech bylo 90 let, nesmrtelným.

Tělo však Lohniského, herce a režiséra, který měl být původně podle přání rodičů knězem, zradilo v nedožitých šedesáti letech. Osudný se mu stal třetí infarkt, natolik masivní, že mu nebylo pomoci. Přímým svědkem hercovy smrti na vrcholku zasněženého kopce v Jilemnici se stal Zdeněk Troška. „Dělal jsem asistenta režie Věry Plívové-Šimkové na filmu Krakonoš a lyžníci. S panem Lohniským jsme si na natáčení padli do noty a dokonce spolu mluvili o tom, že jej obsadím do svého chystaného filmu,“ vzpomíná Troška s tím, že herec se zdál natolik v kondici, že by jeho blížící se konec nikdo neočekával.

Naposledy se Lohniský před kameru zimního filmu pro děti postavil 18. února 1980. Měl točit záběr, kdy z vrcholku kopce sjede na lyžích do údolí. Troška coby asistent se s ním vydal do stráně. „Šli jsme spolu na vrchol, on si nesl lyže a já se snažil zprovoznit nefunkční vysílačku. Ještě jsem mu říkal, ať na mě počká, že mu lyže vezmu,“ prozradil dnes slavný režisér pro magazín televize Prima Top Star, který se Lohniskému bude věnovat ve svém středečním vydání. „

Těkal jsem očima mezi vysílačkou a cestou a najednou vidím, že si pan Lohniský lehl do sněhu. Řekl jsem mu, že to není vhodné místo pro odpočinek, ale hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Protočila se mu bělma. Lékaři nám řekli, že by už mu nebylo pomoci, ani kdyby s námi na kopci byl zdravotník,“ dodává Troška, kterému kvůli nefunkční vysílačce chvíli trvalo, než k herci dostal pomoc. Jak natáčení filmu bez Lohniského dopadlo?

A jak na něj vzpomíná dcera Michalea? Už zítra v magazínu Top Star na Primě.

Teď už točí jenom v létě...

Právě neblahé zkušenosti z natáčení filmu Krakonoš a lyžníci přiměly Zdeňka Trošku (57), autora cyklu komedií Slunce, seno... nebo Kameňák 1 až 3 k tomu, aby už nikdy nenatáčel v zimě. Všechny jeho další filmy se proto odehrávají v létě, a je to prý i tajemství jejich úspěchu.

„Na tom filmu se sešlo vše, co je pro filmaře nepřítelem. Sníh, děti a zvířata. Od té doby točím jen letní filmy,“ prozradil při natáčení vzpomínky na Václava Lohniského Troška s tím, že smrt oblíbeného herce atmosféru na natáčení jen umocnila.

„Vždy byla brzo tma, kostýmy přes noc nestíhaly schnout na radiátorech a herci se ráno museli obléknout do mokrých šatů. Bylo to nepříjemné,“ dodává režisér, který na příští rok chystá do kin pohádku Čertova nevěsta.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.