Hana Maciuchová: Osleplá bloudila po Praze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hana Maciuchová: Osleplá bloudila po Praze!

Hana Maciuchová vyráží na cestu. »Bez očí« se jí jde těžko.
Hana Maciuchová vyráží na cestu. »Bez očí« se jí jde těžko. (Česká televize, Aha! – Marek Pátek)

Herečka Hana Maciuchová (64) přišla o zrak a po Praze se mohla pohybovat jen o slepecké holi! Naštěstí šlo jen o natáčení medailonku pro projekt Světluška, ve kterém se bývalá hvězda seriálu Ulice pokusila vžít do role zrakově postižených. A pořádně trpěla!

„Terénní nerovnosti mě pěkně matou. Musím se někoho zeptat. Prosím vás… Je tady někdo kolem? Můžu někoho požádat?“ volala marně kolem sebe dočasně zraku zbavená paní Hana, která zabloudila na pražském hlavním nádraží. „Teď mi nejvíc chybí ta orientace, jak jsem ve vzduchoprázdnu. Vím, kam mám jít, ale jsem jak na ostrově,“ popisovala.

Pak se svěřila s tím, že náhodné setkání s nevidomou dívkou jí před lety změnilo život. „V prvním ročníku na DAMU jsem před stresy studia utíkala na Moravu. Jednou jsem takhle vtrhla do kupé, tady seděla dívka v mém věku a pletla.

Studovala konzervatoř pro nevidomé a začala tatínkovi s takovou vášní vyprávět o studiu. Najednou jsem si uvědomila, že já, přestože vidím, tak jsem zaslepená svými problémy, zatímco ona, nevidomá, je bystrozraká,“ prozradila a dodala: „Nevidomí spoluobčané nepotřebují náš soucit, ale oporu a podporu. A tu jejich důvěru bychom neměli nikdy zklamat.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.