Dnes jsou Dušičky - A takhle vypadá hrob Kočky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dnes jsou Dušičky - A takhle vypadá hrob Kočky

Jan Kočka
Jan Kočka (Aha! – Petr Novotný)

Na dnešní den připadá svátek zesnulých, tzv. Dušičky, a hřbitovy po celé republice jsou zasypány květinami a věnci. Většina lidí totiž využila uplynulého víkendu k návštěvě hřbitovů a výzdobě hrobů. Výjimkou není ani hřbitov v pražských Řepích, kde v pokoji odpočívá Václav Kočka mladší, který byl před více než dvěma lety zastřelen podnikatelem Bohumírem Ďuričkem.

Rodina Kočkových na výzdobu megalomansky vyhlížejícího hrobu vynaložila nemalé prostředky a například oproti loňskému roku přibyla u náhrobního kamene socha Jana Kočky v nadživotní velikosti. „Je to na mě moc brzo, nebyl jsem na to připravený. Kdyby to bylo na mně, dal bych ji tam až tak za pět let, abych od toho měl větší odstup,“ řekl před časem Aha! bratr zavražděného Jan Kočka.

Rodina zesnulého na hrob jezdí v průběhu celého roku, na Dušičky je však doslova obsypán květinami, svíčkami i různými předměty. „Standardně patří k dušičkové výzdobě věnec. Klasická vazba je ze šišek, slaměnek či statice. V současné době se ovšem používají pro výrobu také suché plody exotických rostlin, různé druhy chvojí i živé květiny,“ řekl Jaromír Kokeš z brněnského květinového studia.

Nejčastější dušičkové vazby jsou podle něj věnce, věnečky, lesní kytice, vypichované misky a kříže v různém provedení. Na hrobu Václava Kočky teď ale najdete mnohem víc než jen květinovou výzdobu. Náhrobek je doslova posetý soškami andělíčků, slony pro štěstí, svícemi i lampami nebo třeba miniaturami kostelíků...

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.