Jáchyme, hoď ho do stroje! Tady všude se natáčelo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jáchyme, hoď ho do stroje! Tady všude se natáčelo...

Hlavní role ztvárnili Luděk Sobota a Marta Vančurová.
Hlavní role ztvárnili Luděk Sobota a Marta Vančurová. (pro Aha! – Marek Hofman, TV Nova, ara)

Luděk Sobota uvěřil, že bude mít zaručený úspěch v životě, budeli se řídit kondiciogramem – sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Takový je stručný děj známého filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, který včera vysílala TV Nova.

Luděk Sobota uvěřil, že bude mít zaručený úspěch v životě, budeli se řídit kondiciogramem – sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Takový je stručný děj známého fi lmu Jáchyme, hoď ho do stroje, který včera vysílala TV Nova. Málokdo ale ví, kde vlastně snímek Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka vznikal a kde že vlastně byly slavné STS Chvojkovice-Brod.

Vše začíná na malé návsi u kostelíka, kam si Luděk Sobota coby František Koudelka přišel koupit svůj kondiciogram ze stroje zvaného Jáchym. Jen málokdo ví, že se natáčelo v Oslově na Písku.

Lidé, kteří tudy projíždějí, ani netuší, jak je náves slavná. „Pár lidí to pozná nebo jim to někdo řekne, ale jinak nic moc. To natáčení v roce 1974 si pamatuju, filmaři tu byli několik dní, bydleli v Písku. Luděk Sobota byl příjemný a milý mladík,“ vzpomíná místní obyvatel pan Josef.

Kromě Oslova se natáčelo také v Hoděticích u Benešova, kde také stálo slavné JZD STS Chvojkovice-Brod. Zdevastovaný statek dostal po revoluci soukromý vlastník, který na něm hospodaří a po částech jej renovuje.

Na jihu Čech se ale točily i některé další scény, třeba rodný dům Františka Koudelky nebo závěrečná scéna, kdy Luďku Sobotovi přijede delegace předat nový vůz Tatra 603, která sjede do rybníka. Tyto pasáže zase filmaři natáčeli v Jickovicích u Orlické přehrady. Místa jsou dnes téměř stejná.

Ve své době prý neměla komedie při uvedení do kin příliš šancí na úspěch, dnes je ale už doslova evergreenem.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.