Jana Brejchová (70) - Kolegové tvrdí: Už ani nevstane z postele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jana Brejchová (70) - Kolegové tvrdí: Už ani nevstane z postele!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdravotní stav legendární herečky Jany Brejchové (70) se nelepší. Paní Jana se čím dál tím hlouběji uzavírá ve svém světě, mimo dosah okolí. „Nedokáže vylézt z postele, natož opustit dům,“ prozradil deníku Aha! Jan Rosendorfský, který organizoval setkání herců z pohádkového seriálu Arabela a s Brejchovou jednal o možnosti pozvat ji na zámek Horšovský Týn. Marně.

Stav Brejchové se prý zhoršuje každým dnem. Hvězda českého filmu a nezapomenutelná představitelka císařovny Elišky z Noci na Karlštejně nevychází ze svého vršovického bytu, kde vede dlouhé měsíce boj s vážnou chorobou.

Už v březnu za ni musela převzít cenu Českého lva její dcera Tereza se slovy, že zdravotní stav maminky není dobrý. Herečka poté zrušila i všechny pracovní povinnosti a doslova se připoutala k lůžku. Informaci o špatném zdraví pak sama Brejchová potvrdila kastelánovi Rosendorfskému. Organizátorovi pohádkového setkání s Arabelou, kde hrála královnu, řekla, že je pro ni obtížné slézt z postele, natož opustit dům.

V souvislosti s Janou Brejchovou se spekulovalo, že trpí roztroušenou sklerózou. „Nemám roztroušenou sklerózu. Nevím, kde se tahle informace vzala. Tuhle nemoc mívají mladí lidé. Jinak se nechci o svém zdravotním stavu bavit,“ říká unaveně Brejchová, v jejímž chvějícím se hlase teď úplně chybí energie. Mnohem pravděpodobnější jsou zprávy, že má Parkinsonovu nemoc.

Pro někdejší sex symbol a herečku, jejíž sláva v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století přesahovala hranice, smutný osud. Sama Brejchová však věří, že se k herectví ještě vrátí.

Parkinsonova choroba

Jde o degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Dochází k úbytku buněk, které produkují látku dopamin. Ta zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Jeho nedostatek způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb.

Příznaky: klidový třes, svalová ztuhlost, »maskovitý« obličej s nedostatečnou mimikou, šouravá chůze v předklonu s rukama ohnutýma v loktech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.