Rozloučení s Ladislavem Smoljakem: Rozlučka s otevřenou rakví! Pod jménem Jan Novotný... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rozloučení s Ladislavem Smoljakem: Rozlučka s otevřenou rakví! Pod jménem Jan Novotný...

Rakev s tělem Ladislava Smoljaka byla otevřena během celého obřadu.
Rakev s tělem Ladislava Smoljaka byla otevřena během celého obřadu. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl)

Utajovaný soukromý pohřeb »cimrmanologa« Ladislava Smoljaka (†78), který zemřel uplynulou neděli, proběhl včera od deseti hodin dopoledne na Olšanských hřbitovech v Praze. Přístup do malé obřadní síně měla jen rodina v čele s jeho dětmi Kateřinou, Alžbětou, Davidem a Filipem, a nejbližší přátelé. Nechyběl mezi nimi Smoljakův životní i pracovní souputník Zdeněk Svěrák (75), exprezident Václav Havel (73) či kolegové z Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka, Jaroslav Weigel, Petr Brükner a Jiří Hraběta.

V rámci utajení probíhaly přípravy na Smoljakův pohřeb pod falešným jménem zesnulého, pohřební služba jej evidovala jako Jana Novotného. V rozpisu obřadů pak na desátou hodinu nebylo zapsáno žádné jméno.

Obřadní síň hlídalo několik bodyguardů, kteří ji dokonce během obřadu zamykali a vpouštěli pouze pozvané. Rodina dělala s obřadem takové tajnosti, že odmítla oficiálního fotografa Olšanských hřbitovů a přivedla si vlastního. Samotný Smoljak byl vystaven v otevřené, hnědé rakvi před katafalkem.

Obřad započal krátce po desáté hodině úryvkem z Verdiho opery Nabucco. Jakmile hudba dozněla, jako první se slova ujala Smoljakova dcera Kateřina (33), která i přes svou trému a smutek zvládla hovořit plynule a s láskou. Z míry ji vyvedlo pouze to, když její proslov v polovině přerušil zvonící telefon. Nebylo poznat, komu přesně mobil zvonil, ale Kateřina vrhla nevraživý pohled právě na mladého Svěráka v druhé řadě ihned naproti ní.

Jakmile se Kateřina s otcem rozloučila, zvedl se z druhé řady Zdeněk Svěrák a mířil k pultíku. Byl ale zastaven a upozorněn na to, že nyní zahraje kapela na housle, hoboj, flétnu či basu jednu ze Smoljakových oblíbených písní. Svěrák pak podle plánu před pozůstalými přečetl svůj nekrolog, který napsal pro Lidové noviny. Ačkoliv se po celou dobu své četby držel, ke konci už neovládl slzy a rozklepaným hlasem sotva dořekl poslední slova. „Celou dobu jsem se držel a na konci už ani nezvládnu říct svoje jméno, je to pro mě těžké,“ svěřoval se Svěrák po pohřbu Havlovi.

Zesnulý Smoljak promluvil k pozůstalým z audionahrávky, na které hovořil o lásce k životu a citoval svého oblíbeného německého filosofa Immanuela Kanta: »Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně.«

Když Smoljakova slova utichla, síní zazněla poslední píseň – Na shledanou... Ke konci písně se zatahuje opona. Květin bylo ale před katafalkem tolik, že se nezatáhla úplně, a pozůstalí tak stále mohli vidět Smoljakovu otevřenou rakev. Pracovnice obřadní síně proto zatáhly oponu ručně, zhruba půl hodiny od začátku obřadu.

Po krátkém přátelském rozhovoru se Zdeňkem Svěrákem opoustil Václav Havel síň a odjel, po kondolencích rodině se Svěrák s manželkou, synem a divadelními kolegy přesunuli na Žižkov do nedalekého Divadla Járy Cimrmana. Samotný Smoljak byl pohřben do rodinného hrobu na Olšanech...

Proslov dcery Kateřiny:

„Když jsem tatínka žádala o radu ohledně své trémy na jevišti, řekl mi: »Tak jim to přiznej!«. Já vám to tedy přiznávám. Pro mě totiž nezemřel jen ten slavný režisér Smoljak, zemřel především můj tatínek – a to velice nečekaně. Každý táta je přeci nesmrtelný. Nevím ani, co říct. Vyprávět vtipné historky, které jsme díky němu zažili, by bylo zdlouhavé. Říct, jak moc nám pomáhal a byl pro nás oporou, by znělo jako klišé. Mluvit o tom, jaký byl roztomilý morous, by zas bylo nepatřičné. Miloval život, tvorbu a ženy. Tatínku, byli jsme s Tebou až do konce a věříme, že ti naše společnost Tvůj odchod ulehčila. Bětka říkala: »Táta byl frajer!« Vždyť on v osmasedmdesáti cestoval po Singapuru. Pral se se svou nemocí, a přesto hrál. Velice miloval naší Lojzičku (fenka – pozn.redakce), a dokonce ji chtěl požádat o pacičku. Bude nám všem moc chybět.“

Smoljakova dcera Kateřina měla smuteční proslov.

Havel dorazil i přes srdeční potíže

Exprezident Václav Havel (73) se zúčastnil včerejšího pohřbu Ladislava Smoljaka (†78) i přes své nelehké srdeční obtíže, a dost tak riskoval. „Při nedávném pobytu v USA jsem prodělal vážnější komplikace se srdečními arytmiemi a byl jsem v intenzivní péči lékařů,“ sdělil na svých internetových stránkách Havel. „Výkyvy teplot a tlaků posledních dní mu také nepřidají a pro něj jako pro kardiaka to muselo být velice náročné zúčastnit se celého obřadu,“ prozradil deníku Aha! zdroj z Havlova blízkého okolí. Havel ale vše bez větších problémů zvládl. Po celou dobu obřadu totiž seděl a ihned po skončení se nechal odvézt, aby mohl odpočívat v chládku svého obydlí.

Václav Havel přinesl kytici za sebe i svou manželku Dagmar.

„Přišel jsem o kus sebe,“ řekl zdrceně svým přátelům po pohřbu Zdeněk Svěrák.

Synové cimrmanovských legend – režisér Jan Svěrák (vlevo) a Smoljakův syn David.

Cimrmanologové Miloň Čepelka (vlevo) a Jaroslav Weigel.

Olšanská obřadní síň, kde probíhalo poslední rozloučení s legendárním režisérem.

Kliknutím zvětšete

Na oficiálním rozpisu Smoljakův pohřeb (od 10.00) nefiguroval, přípravy proběhly pod falešným jménem.

Katafalk obklopila záplava květin.

Přišel i Petr Brukner, Smoljakův divadelní kolega a herec.

Tajný pohřeb za zavřenými dveřmi neušel zájmu médií.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.