Zemřel Ladislav Smoljak: Zabila ho rakovina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zemřel Ladislav Smoljak: Zabila ho rakovina?

Ladislav Smoljak
Ladislav Smoljak (Aha! – Dan Černovský, ČTK, ara)

Málokdo tomu chtěl včera uvěřit. Ospalému, pomalu probouzejícímu se národu ta zpráva z nedělního rána vyrazila dech. Jedna z největších legend českého filmu a jeden z objevitelů Járy Cimrmana Ladislav Smoljak (†78) je mrtvý! Zemřel po dlouhé, těžké nemoci v kladenské nemocnici. Co za zdravotní trable ale měl? Šlo snad o rakovinu?

„Člověk si ještě ani neuvědomí, jaká ta ztráta je, ale vím, že veliká,“ řekl včera před polednem ČTK jeho nejvěrnější druh z divadelní a filmové branže Zdeněk Svěrák. Tři dny před Smoljakovou smrtí byl »parťáka« navštívit v nemocnici a dozvěděl se, jak těžce churavého kamaráda potěšil výsledek parlamentních voleb a výhra českého hokejového týmu na mistrovství světa.

Ke smrti podle umělcova syna Davida došlo v neděli, ve tři hodiny ráno. Tehdy vydechl Smoljak naposled. Právě s dýcháním měl minimálně od roku 2006 velké trable. Nabízí se tedy otázka, zda příčinou jeho skonu není prohraná bitva s rakovinou. Kladenská nemocnice je známá jedním z nejlepších onkologických oddělení v zemi. „My jsme to čekali, protože ta jeho nemoc byla závažná, ale přesto jsme doufali, že to dopadne dobře. V půl šesté ráno nám zapípaly esemesky na mobilech,“ řekl včera Nově zdrcený Jan Kašpar, Smoljakův kolega z Divadla Járy Cimrmana. „Bojoval statečně,“ obdivují kolegu další kamarádi herci. Lékaři mu podle Svěráka dávali naději, že se ještě na onen svět nemusí chystat, že jeho čas zatím nepřišel. Bohužel neměli pravdu. „Slyšel jsem, že byl velmi nemocný, ale nic víc o tom nevím,“ potvrdil deníku Aha! Svěrákův přítel, hudebník Jaroslav Uhlíř. Zatímco jedny zdroje na základě problematického dýchání spekulují o nádoru na plicích, jiní zase poukazují na to, že před třemi lety Smoljak prodělal vážnou urologickou operaci. „Trpěl rakovinou močového ústrojí,“ tvrdí někteří. Herec a režisér sám před časem přiznal vážnou nemoc, odmítl ale říci podrobnosti.

Rodina zesnulého včera také žádné detaily o skonu svého nejbližšího nesdělila. Termín posledního rozloučení, kterého se chtějí zúčastnit tisíce Smoljakových obdivovatelů z celé republiky, včera ještě nebyl známý.

Smoljak jako tříletý klouček se svým tatínkem. „I jako malý kluk »režíroval« své vrstevníky, když si společně hráli venku. Neustále všem říkal, co mají dělat a jak by to bylo lepší,“ zavzpomínal s úsměvem jeden z blízkých přátel Smoljaka.

A takhle vypadal, když nastupoval na základní školu.

»Cimrmanovci« truchlí, včera nehráli!

Kliknutím zvětšete

Nejlepší kousky Járy Cimrmana:

Kliknutím zvětšete

Ladislav Smoljak: Tři ženy, tři rozvody!

O soukromém životě zesnulého Ladislava Smoljaka (†78) se toho příliš neví. „Je to tím, že vedle Svěráka, který je pro všechny vzorem ctnosti, věrnosti a šlechetnosti, já jako kurevník nikoho nezajímám,“ smál se třikrát rozvedený Smoljak, který po sobě zanechal čtyři děti.

Otec geniálního, leč fiktivního Járy Cimrmana a dětí Davida (51), Filipa (45), Kateřiny (33) a Alžběty (31) byl za svůj život třikrát ženatý. A každé jeho manželství skončilo rozvodem. „Nemohu si stěžovat a rozhodně to neberu jako svou životní prohru, vždyť díky tomu mám čtyři úžasné děti,“ řekl před časem s humorem sobě vlastním Smoljak, který ale ani po posledním rozvodu nezůstal sám. „On bydlel kousek od Staroměstského náměstí, ale často pobýval u milenky,“ prozradil zdroj ze Smoljakova okolí s tím, že byl velkým milovníkem žen. „Ženy ho fascinovaly a rád se jimi nechával okouzlit, byly pro něj inspirací. Zároveň je ale v jistých situacích považoval za rozkladný element a právě to byl jeden z hlavních důvodů jeho rozvodů a faktu, že v divadelním souboru Divadla Járy Cimrmana nikdy nehrála žádná žena, nýbrž muži s parukami a vycpávkami,“ dodává blízký přítel slavného cimrmanologa.

V prosinci Smoljak přišel na premiéru filmu Kawasakiho růže v doprovodu neznámé ženy. Byla právě ona tou utajovanou milenkou?

V tomto domě v Kožné ulici v Praze Smoljak bydlel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.