Zpěvačka Zelenková a herečka Steimarová přetáhly šedesátku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zpěvačka Zelenková a herečka Steimarová přetáhly šedesátku!

Jitka Zelenková
Jitka Zelenková

Chvátá to, chvátá! To zpívala ve svém největším hitu v osmdesátých letech Jitka Zelenková. A měla pravdu – zítra jí bude 60. Přesně o pět let víc bude ve stejný den herečce Evelyně Steimarové.

 

 

Dnes už upadá v zapomnění, ale starší generace i lidé ve středním věku si dobře pamatují Když se narodíme nebo Mít tak někde svůj kout.

 

Zpěvačka se sametovým hlasem začala veřejně vystupovat už v sedmnácti letech, ještě před maturitou hostovala v pražských divadlech Rokoko a Apollo a od svých začátků koncertovala s předními orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma či s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Talent zdědila po rodičích, její matka byla rovněž zpěvačka, otec dirigent.

 

Ostruhy na velkých zahraničních pódiích si vysloužila po boku Karla Gotta ve skupině Ladislava Štaidla, s níž vystupovala téměř 14 let. Zároveň ale cílevědomě pracovala na své kariéře, v roce 1980 vydala první sólové album Zázemí. Po revoluci se ale už ničím neproslavila…

 

Největší hit Jitky Zelenkové

 

Pětašedesátku oslaví zítra česká herečka Evelyna Steimarová. Pokračovatelka slavného hereckého rodu. Nejvíce obsazovaná byla Steimarová, pověstná svojí krásou, v 70. a 80. letech. Tehdy si zahrála například ve snímcích Petrolejové lampy, Balada pro banditu, Hra o jablko, Zánik samoty Berhof či ve filmech Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla.

 

Evelyna Steimarová

Evelyna Steimarová se původně herečkou stát nechtěla, prošla řadou "civilních" povolání. Pracovala jako zubní technička a číšnice, časem však rodinné geny přece jen zvítězily. Stejné to bylo i u jejích dětí. V uměleckých stopách Evelyny Steimarové kráčejí obě její dcery, Vendula Prager-Rytířová, pocházející z druhého hereččina manželství s hudebníkem Zdeňkem Rytířem, a mladší Anna Polívková, dcera herce Boleslava Polívky.

 

Autor (ex, ČTK)

Foto ara

4. 6. 2010, 10:00

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.