Třes, pláč, zoufalství... Tak Basiková promlouvala k pozůstalým | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Třes, pláč, zoufalství... Tak Basiková promlouvala k pozůstalým

Bára Basiková svůj úkol, rozloučit se s Petrem, zvládala jen s obtížemi. Své slzy nakonec neuhlídala.
Bára Basiková svůj úkol, rozloučit se s Petrem, zvládala jen s obtížemi. Své slzy nakonec neuhlídala. (Aha! – Dan Černovský, Martin Přibyl, David Kundrát)

Nebe jako by vědělo, že se otvírá jednomu z největších zpěváků této země Petru Mukovi (†45), se kterým se včera rozloučila nejen široká veřejnost, ale i nejbližší kamarádi. Všichni smuteční hosté se dopoledne sešli v divadle Broadway a uctili jeho památku. Jen dva lidé ale našli vnitřní sílu a na pódiu zavzpomínali na svého drahého přítele – zpěváci Bára Basiková (47) a Petr Kolář (42).

Zoufalý výraz, jenž se odrážel ve tváři Basikové, značil jediné – Muka milovala a s jeho smrtí se stále nevypořádala. I tak ale pronesla pár vřelých slov, poslední věty už ale přes pláč mohla jen těžko přečíst. Třes a slabost zcela ovládly její tělo a Bára se zhroutila! Vždyť promlouvala i za vdovu Evu…

„Je ve velmi špatném psychickém stavu, nemohla se dostavit, přestože to slíbila,“ pronesla se slzami v očích Basiková. Už dlouho nebylo v divadle tak smutno jako včera dopoledne. Pietní rozloučení s Mukem začalo už v ranních hodinách. O půl desáté se brány divadla zavřely a dovnitř mohli jen pozvaní hosté. Od desíti se pak sálem rozléhal Mukův zpěv a do plápolajícího ohně na devítiramenných svícnech promlouvali Basiková s Kolářem.

Neustávající déšť neodradil ani maroda Karla Gotta, jenž do divadla dorazil se svou ženou. »Promotér« pohřbu Oldřich Lichtenberg přivítal i nejbohatší vdovu v Česku Vendulu Svobodovou, která dorazila bez svého manžela Patrika Auše. „Je v nemocnici,“ zmohla se na jediné zdrcená Vendula.

Kolegyně z divadla Sabina Laurinová, Leona Machálková, Kateřina Brožová a Kristýna Kloubková usedly do předních řad. Nemohly zastavit slzy a lítostivě zavzpomínaly na svého kolegu, ale především na muže, se kterým je pojila úzká přátelství. „Je mi hrozně líto, že to nezvládl. Bylo vidět, že se s ním přišli rozloučit lidé, kteří ho měli opravdu rádi. Byli to nejbližší přátelé,“ plakala Kristýna Kloubková. „Byl to velký člověk s ještě větším srdcem. Bude mi chybět, jeho místo v mém srdci zůstane navždy prázdné,“ zalykala se Kateřina Brožová. Nechyběla však ani mužská část divadelního ansámblu. V řadách pro pozvané seděli Aleš Háma i Dalibor Gondík, Jana Adamcová, Yvonne Přenosilová. Čestná místa samozřejmě obsadila rodina Kočkových, kteří měli Muka za svého syna. „Petr byl jako můj bratr a jeho dcera je teď mou. Splním svou kmotrovskou povinnost a postarám se o ni,“ řekl Jan Kočka, který společně s rodinou vyzdobil pódium obrovskými květinovými srdci. Primátor Prahy Pavel Bém poslal věnec z rudých růží. Na pódiu zavaleném květinami nebylo možné najít pugét Jiřího Paroubka. I on byl jedním z blízkých přátel Petra Muka, pohřbu se však nezúčastnil.

Zpěvačka se dojala vlastní řečí

„Milý Petře

,už je to víc než 25 let, co jsme se poznali a naše životní a zpěvácké životy se od té doby odvíjely velice podobně. Každý z nás si prošel spoustou etap. Prožil a odžil hodně radosti a zklamání. Hodně úspěchů i pádů. A v tomhle našem žití jsme se čas od času míjeli a zase potkávali a vždycky zjišťovali, že podobně cítíme a vnímáme stejné věci. Podobně tápeme a zoufale hledáme svoje místo v tomhle životě, na tomhle světě a svádíme svůj každodenní zoufalý boj se svými démony. Od první chvíle, kdy jsem tě poznala, byl jsi pro mě zjevení. Citlivý kluk s rozervanou duší, věčně zadumaný a věčně pochybovačný, ale vždycky tak strašně poctivý ke svojí práci a zodpovědný ke všem lidem kolem sebe. Dojímalo mě to, jak jsi vždycky všechno strašně řešil, každý detail své profese. Jak jsi pečlivě zvažoval každý krok své tvorby a jak ses kolikrát trápil úplně zbytečnými věcmi. Ale to už k tobě patřilo, takový jsi byl a nejen za to si tě moc vážím. S neskrývaným obdivem jsem chodila na tvoje koncerty a poslouchala tvoje desky. Tvůj zpěv byl pro mě vždycky čarovným symbolem bolesti v duši, ve tvém hlase bylo odjakživa tolik smutku, ale přece byl tak vroucí, naléhavý, plný naděje a světla. Děkuji ti za to, že jsme spolu... (Bára propukla v pláč a pak třesoucím se hlasem pokračovala – pozn. red.)

...spolu mohli zpívat. Děkuji za krásné vzpomínky a nejen na tu hudbu, která nás pojila, ale i na tvůj smích a tvoje rozzářené oči a takového si tě budu pamatovat a určitě nejen já navždycky. Pro mě jsi tady pořád, protože kdo v srdci žije, ten neumírá...“

Zhrzená Iveta Bartošová: Petr tyhle šarády nesnášel!

Hlásali do světa, jak ho milují a nakonec se s ním ani nerozloučili! Zpěváka Petra Muka (†45) nepřišla na poslední cestu vyprovodit řada umělců. Třeba:

Zhroucený Hůlka
Nezmohl se na to dát svému kamarádovi poslední sbohem. „Rozloučil jsem se s Petrem na včerejším koncertě. Věnoval jsem mu píseň. Oficiální rozloučení bych nezvládl,“ napsal včera deníku Aha! Hůlka v textové zprávě.

Uražená Bartošová
S vedením divadla Broadway nemá dobré vztahy. A tak ji napadlo, že by se aspoň mohla vtěsnat na soukromý pohřeb v Českém Krumlově. „Mluvčí rodiny mi ale řekla, že by to nebylo vhodné, že je to jen pro úzký rodinný kruh,“ řekla pro server Blesk.cz Bartošová. A tak rozlučku s Mukem zavrhla úplně. A ještě si rýpla do všech, kdo se jí zúčastnili. „Petr tyhle velké šarády neměl stejně v lásce.“

Vytížená Bílá
S omluvou se samozřejmě vytasila i Lucie Bílá. „Zavzpomínala jsem na něj na svých webových stránkách. Dnes mám koncert a nemohla jsem už změnit program,“ tvrdila včera Lucie, která už v den, kdy Muk skonal, probrečela vystoupení v Blansku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.