Pohřeb Petra Muka: Bolest, smutek, slzy... i potlesk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb Petra Muka: Bolest, smutek, slzy... i potlesk

Za kolegy z řad umělců promluvili Bára Basiková a Petr Kolář. „Mám tě tady, kamaráde, díky,“ ukazuje si Kolář na srdce.
Za kolegy z řad umělců promluvili Bára Basiková a Petr Kolář. „Mám tě tady, kamaráde, díky,“ ukazuje si Kolář na srdce. (Aha! Petr Novotný)

Nečekal bych, že tě na mejdanu už nebudu moci obejmout a políbit. To řekl na dnešním rozloučením s Petrem Mukem a další jeho slova se topila v slzách. Děkuju ti za to, že jsme spolu mohli zpívat. Pronesla na adresu Muka zpěváčka Bára Basiková a vypadala na zhroucení. Divadlo Broadway, dnes dopoledne…

Rozloučení se zpěvákem provázelo množství slz na jevišti i v hledišti.

Za kolegy, kteří obsadili přední řady zcela zaplněného sálu, promluvili Bára Basiková a Petr Kolář.

Oběma se dojetím chvěl hlas, neskrývali slzy a smuteční řeči pojali velmi osobně. „Nikdy jsem si nemyslel, že mě pozveš na mejdan a já tě nebudu moci obejmout a projevit takový ten rituálek, kdy jsme se líbali ze strany na stranu,“ uvedl Kolář.

„Mám tě tady, kamaráde, díky,“ ukázal si na srdce na konci svého projevu.

Basiková zvolila formu otevřeného dopisu, v němž Mukovi vyjádřila obdiv za jeho koncerty a desky. Při čtení byla na zhroucení. Mukův zpěv označila za "čarovný projev bolesti v duši".

„Děkuju ti za to, že jsme spolu mohli zpívat a že na to mám dnes tak krásné vzpomínky. A nejen na tu hudbu, která nás spojila,“ dodala plačící zpěvačka. Také poděkovala manželce Muka, která dnešní setkání umožnila, sama se ho ale nezúčastnila.

Součástí pietního aktu byla reprodukovaná skladba Ráchel a promítání sestřihu Mukových klipů a muzikálových rolí.

Setkání zakončil dlouhotrvající potlesk. Lidé, kteří se nevešli do sálu, mohli dění sledovat na obrazovkách v pasáži Broadway.

Se zpěvákem se přišli rozloučit například Karel Gott, Petr Janda, Kateřina Brožová, Bohouš Josef, Vilém Čok, Vendula Svobodová či Helena Vondráčková. Obrovské srdce z růží donesla podnikatelská rodina Kočků. Přišel také Vladimír Kočandrle, šéf české pobočky vydavatelské společnosti EMI, která od roku 1990 vydává Mukovy desky.

Do divadla se od rána přišly rozloučit desítky lidí. Účastníci smuteční akce, převážně ženy a dívky, pokládali květiny na pódium s hořícími devítiramennými svícny a velkými fotografiemi oblíbeného zpěváka. Z reproduktorů zněly jeho největší hity.

Zpěvákův pohřeb se konal dnes také v jižních Čechách v úzkém rodinném kruhu.Muk pocházel z Českého Krumlova. V Českých Budějovicích absolvoval stavební průmyslovku. Od 15 let hrál na kytaru v alternativních kapelách, zpívat začal v punkovém Duralu. Zlomem bylo v roce 1985 založení Oceánu, kde s Dušanem a Janem Vozáryovými, Petrem Kučerou a textařem Petrem Honsem působil osm let.

Více podrobností v zítřejším vydání deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.