Dnes je to rok, co odešel Waldemar Matuška: Pomník z 500 kg žuly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dnes je to rok, co odešel Waldemar Matuška: Pomník z 500 kg žuly!

Takhle bude vypadat finální podoba pomníku.
Takhle bude vypadat finální podoba pomníku. (pro Aha! – Pavel Kalkus, ara)

Už v pátek 18. června bude na pražském Vyšehradě odhalen pomník na hrobě zpěváka Waldemara Matušky (†76), který zemřel přesně před rokem. Nedělní Aha! zjistilo, jak bude pocta skvělému zpěvákovi vypadat.

Žulový masiv se musí oříznout a obrousit do požadované délky. Váží přes půl tuny

Waldemar Matuška

Autor:  em návrhu pomníku je malíř a Matuškův dlouholetý kamarád Kristian Kodet 62. „Jsem nesmírně rád,že jsem mohl udělat návrh na pomník. Mou představu přenese kameník na zvláštní finskou žulu,“ řekl Kodet. Nedělnímu Aha! se podařilo získat exkluzivní fotky z kamenické dílny na Vysočině,kde pomník pro slavného zpěváka vzniká. Přes půl tuny vážící finská žula,se musí nejprve oříznout do požadované velikosti a pak také zabrousit. Poté se na ni pomocí speciální šablony a přístroje vyryje Kodetův obraz. Půjde o siluetu odcházejícího muže,na druhé straně pomníku s odloženou kytarou je nápis »Sbohem Lásko...«. „Nahoře pak bude Waldovo jméno. Takhle to schválila přes moře Olinka Matušková i mladý Walda. Návrhů bylo několik a jsem rád,že jsme se na jednom shodli,“ prozradil Kodet. Na pomníku za zhruba 70 tisíc Kč pracuje kamenický mistr Pavel Kalkus,který prý také zároveň bude dělat i hrob samotnému Kodetovi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.