Mukovo místo v divadle: Hrůzostrašné ticho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mukovo místo v divadle: Hrůzostrašné ticho!

Šatna v Hybernii zeje prázdnotou. Jen černá buřinka naznačuje, že zde kdysi seděl zpěvák Petr Muk.
Šatna v Hybernii zeje prázdnotou. Jen černá buřinka naznačuje, že zde kdysi seděl zpěvák Petr Muk. (Aha! – Martin Přibyl, Hykl, Kundrát, Pátek)

Domovská divadla tragicky zesnulého zpěváka Petra Muka (†45) Hybernia a Broadway se zahalila do smutku. Ač jsou vstupní haly plné lidí, uvnitř uslyšíte i špendlík na zem dopadnout. Všichni chodí zachmuření a smutní. Všichni přítomní, včetně barmana, který potichu myje již podesáté bar, u kterého Muk často s přáteli popíjel, jen aby se něčím zabavil.

..

V rohu sedí producent divadel Broadway a Hybernie Oldřich Lichtenberg, ke kterému se nikdo neodváží ani přiblížit. Není se ale čemu divit! Ten nyní totiž řeší s rodinou zemřelého pohřeb.

„Je to pro mě obrovská ztráta dobrého kamaráda. Pravidelně jsme spolu chodili do hospody na pivo a naposledy jsme se viděli v sobotu, kdy jsem mu dával lístky na koncert Kiss. Je to pro mě obrovská rána a velká ztráta,“ tvrdí Lichtenberg.

Přestože hala divadla byla plná lidí, šatny, kde se mnohokrát převlékal i Muk, zely prázdnotou. „Tady Petr seděl. Převlékal se a čekal, až začne představení,“ svěřila se deníku Aha! tisková manažerka divadla Martina Jandová, která se ze ztráty dle svých slov dlouho nevzpamatuje.

„Ráno jsem vstala a řekla si, že je krásný den. Vyhráli jsme v hokeji a svítili sluníčko. Pak mi volal Olda a já věděla, že je všem nadějím konec,“ pokračuje Jandová se slzami na krajíčku.

A není sama, komu bude Muk chybět. Přestože jeho místo v šatně Divadla Hybernia zelo prázdnotou, na Broadwayi tomu bylo jinak. Jeho přátelé mu na jeho místo v šatně položili růži. A nebyli sami.

Před vchodem Divadla Broadway není k hnutí. K divadlu totiž celý včerejší den přicházeli fanoušci Petra Muka, kteří zde pokládali smuteční kytice. Chvilku postáli a zavzpomínali na člověka, který v pondělí brzo ráno odešel na věčnost a zanechal po sobě tři dcery. A mnoho věrných přátel... „Je to pro mě obrovská ztráta. Nemůžu tomu stále uvěřit. Byli jsme dobří přátelé, Petr mi bude velmi chybět,“ dodává na závěr zarmoucený Daniel Hůlka.

Slavil jsem s ním pár hodin před smrtí...

Deníku Aha! se podařilo získat svědectví muže, který s tragicky zemřelým zpěvákem Petrem Mukem (†45) strávil jeho poslední noc! Pan Václav, pražský barový povaleč, je v podniku Blue light, který osudnou noc navštívil i Muk, denním hostem. Se zpěvákem strávil chvíle, za které by dnes jeho blízcí dali cokoliv. Co se tedy událo v baru, kam zpěvák náhodou zamířil po nedělním koncertu kapely Kiss?

Dělal jste Petru Mukovi společnost pár hodin před jeho smrtí. Co se dělo?
„Seděl jsem vedle něho a povídali jsme si. Myslím, že jsem byl opravdu poslední, s kým hovořil.“

Byli jste kamarádi?
„To víte, že jsem ho znal. Občas jsme se potkávali v Tygrovi.“ (Vyhlášená hospoda v centru Prahy, kde často oslavují i čeští fotbalisté a hokejisté – pozn. red.)

Jakou měl Petr náladu?
„Měl výbornou náladu, slavil. Zpíval všem lidem okolo do ouška. Někteří si z legrace zacpávali uši a on záměrně přidával na decibelech. Skvěle se bavil. Tak veselého jsem ho dlouho neviděl.“

A o čem jste si povídali?
„On se chtěl dobře bavit. Zkoušel to vlastně na různé lidi. Pár lidí ho odstrčilo, což mě překvapilo. Asi jim narušoval zábavu. Pak se zase vrátil k nám na bar, kde se pilo. Ale to už byl zase normální, nikoho neobtěžoval, prostě jen nezávazně komunikoval. Nemá cenu rozebírat veškeré debaty, které jsme vedli. Asi vám toho moc neřeknu...“

Vy si to nepamatujete? Byli jste opilí?
„Ne, já jsem moc nepil. On byl taky relativně v pohodě.“

Měli jste nějaké panáky na oslavu hokejového vítězství?
„No to víte, že popíjel. Jako všichni popíjíme v baru. Tam to ani jinak nejde.“

Pil hodně?
„Co k tomu říct.... Asi sami dobře víte, jak to v tomhle baru chodí.“

Kdy Petr z baru odcházel?
„Těžko říct, v kolik šel domů, neodcházeli jsme spolu. Ale rozhodně to bylo později než ve tři, možná ve čtyři.“

Vdova teď potřebuje peníze!

Zatím prožívá nepopsatelnou bolest. Hořkost v srdci a pláč ji nedovolily přemýšlet o budoucnosti. Vdova po Petru Mukovi (†45) Eva si možná ani ještě úplně neuvědomila, že je najednou na všechno sama. A nejde jen o třiapůlletou holčičku Noemi, na bedrech toho má teď mnohem víc. Naštěstí je obklopena stovkou dobrých přátel, kteří by ji nikdy nenechali na holičkách.

„Uspořádáme charitativní koncert, jehož výtěžek samozřejmě připadne vdově a její holčičce,“ plánují umělci a blízcí kamarádi Petra Muka.

Iniciátorem celé akce je Michal David ve spolupráci s producentem Oldřichem Lichtenbergem. Ani jednomu z nich nebyl zpěvák lhostejný. „Musíme pro ně něco udělat, jen ještě nemám termín, ale vystoupit chce mnoho lidí. To mě opravdu potěšilo. Je vidět, že ho měl každý rád,“ řekl včera Michal David. „Přemýšlím, kdy udělat nějaký vzpomínkový akt,“ uvažoval nahlas Dan Hůlka, který, jak se zdá, měl k Mukovi velmi blízko. Na koncertě by měli vystoupit převážně kolegové z divadel Hybernia a Broadway.

I tihle měli velké trable s prášky!

V pondělí námi otřásla zpráva o úmrtí zpěváka Petra Muka (†45). Podle prvotních informací zemřel kvůli předávkování léky, kterými korigoval svou maniodepresivní psychózu. Ve hře je i alkohol či drogy. Muk ale nebyl jedinou hvězdou, která trpěla depresemi a útěchu nacházela v lécích, pití či jiných látkách, které se jí staly osudnými.

  • Marilyn Monroe (†36)
    Příčiny její smrti z roku 1962 nikdy nebyly zcela objasněny a zveličily její posmrtný mýtus. Podle jedné verze se jednalo o sebevraždu nebo nešťastnou smrt z předávkování barbituráty, jiná verze ale připouští i vraždu.
  • Margaux Hemingway (†41)
    Vnučka spisovatele Ernesta Hemingwaye spáchala v roce 1996 sebevraždu stejně jako její slavný dědeček. Oba trpěli velmi těžkými depresemi. Každý ale zvolil jiný odchod: on se zastřelil, ona se předávkovala léky.
  • Elvis Presley (†42)
    Po smrti matky a rozvodu s manželkou Priscillou upadl do depresí. Začal užívat velké množství sedativ, amfetaminů a narkotik. Předávkoval se 16. srpna 1977. Dodnes existují teorie, že nezemřel a užívá si někde konečně svého soukromí.
  • Heath Ledger (†28)
    Australský herec trpěl nespavostí a depresemi. V roce 2008 se předávkoval léky na spaní, které způsobily srdeční kolaps. Byl nalezen hospodyní nahý, obličejem ležel k zemi, všude kolem něj byly rozsypány spousty pilulek.
  • Jimi Hendrix (†27)
    Hendrix se 18. září 1970 v Londýně zadusil při zvracení vína v hlubokém spánku, který byl způsoben požitím nepřiměřeného množství prášků na spaní. O jeho divokých mejdanech plných drog, prášků a alkoholu se vědělo již léta.
  • Michael Jackson (†50)
    Za příčinu jeho nečekaného loňského úmrtí byla určena akutní otrava silným sedativem Propofolem, které Jacksonovi od května roku 2009 podával proti chronické nespavosti jeho osobní lékař. Ten za to stanul v USA před soudem.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.