Rada Vacátko Jaroslav Marvan - Jeho vnukem je Jančařík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rada Vacátko Jaroslav Marvan - Jeho vnukem je Jančařík!

Michalu Jančaříkovi celé dětství říkali Marvane.
Michalu Jančaříkovi celé dětství říkali Marvane. (Aha! – Martin Hykl, Česká televize/Jindřich Panáček, archiv TV Nova)

Michal Jančařík (34) skoro denně hlásí počasí v televizi Nova, přesto o něm skoro nikdo neví, že jeho nevlastním dědečkem je jedna z nejznámějších hereckých legend Jaroslav Marvan (†72) alias rada Vacátko z právě reprízovaného seriálu Hříšní lidé města pražského (ČT1). Nikdy ho nepoznal, protože zemřel rok před jeho narozením, přesto na něj v Plzni celé dětství pokřikovali Marvane!

 

Jak k takovému rodinnému spojení došlo? Michalova babička, herečka Alena Jančaříková, se zapletla s Marvanem – ženatým hercem Národního divadla – v roce 1959. Rok nato se jim narodila dcera Alenka, Jančaříkova teta. „V rodině se o tom hodně mluvilo, ale jinak na mě tenhle příbuzenský svazek neměl vliv. Možná ani na tetu ne. Nepřipadá mi, že by po svém otci něco podědila. O něm se říká, že byl pedant, a teta je učitelka, ale ne taková ta typická akurátní,“ směje se Michal Jančařík.

Jeho otec, známý moderátor již zaniklého pořadu Magion Petr Jančařík, si na pana Marvana pamatuje živě. Bylo mu už osm let, když se jeho nevlastní sestra Alenka narodila. „Pravidelně za ní jezdil, a tak jsme s ním chodili na procházky a na obědy i já s bratrem Tomášem. Říká se o něm, že byl nerudný. Měl obrovský respekt, to ano, ale k nám dětem byl laskavý. Oslovoval jsem ho pane Marvane, protože říkat mu Jaroslave by se nehodilo. Pamatuji si, že jsme šli v Plzni na výstavu a on s námi poctivě stál frontu na lístky. U pokladny ho poznal pořadatel a začal kolem něj dělat velké haló. To on neměl rád a bylo mu to nepříjemné. Chtěl mít soukromí, proto nosil sluneční brýle,“ vzpomíná Jančařík starší.

Jednou, když už byl v pubertě, se prý Marvana ptal, proč přijal titul národního umělce, který už jednou předtím odmítl. „»Víš, to je něco podobného, jako když ti dají do ruky maršálskou hůl.« Opravdu si toho ocenění vážil,“ dodává Petr Jančařík o herci, jehož životní rolí se stal rada Vacátko v seriálu o hříšných lidech, jehož druhý díl včera večer odvysílala Česká televize.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.