Šéfem ODS je Nečas! Topolánek přemýšlel, pochopil (?) a odstoupil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šéfem ODS je Nečas! Topolánek přemýšlel, pochopil (?) a odstoupil

Takový zlom v kariéře ani Topolánek nečekal.
Takový zlom v kariéře ani Topolánek nečekal. (- ČTK1. 4. 2010, 14:00)

Už nebude škodit. Průšvihář Mirek Topolánek není ode dneška šéfem ODS. Nejsilnější pravicovou stranu povede Petr Nečas. Extrémy se střídají – příliš živočišného tvora nahrazuje nudný patron.

Stalo se to, co každý v minulých dnech očekával. Sázkové kanceláře mohly vyhlásit kurzy na počet dní, které si Mirek Topolánek užije jako šéf ODS. Dnešek byl tím posledním. Topolánek předal své pravomoci dosavadnímu volebnímu lídrovi ODS Petru Nečasovi

Došlo k tomu na grémiu, na následné tiskové konferenci Topolánek oznámil, že formálně se změna uskuteční na výkonné radě 12. dubna.

Vaz mu zlomily nedávné urážlivé výroky na adresu homosexuálů, Židů a církví v neformálním rozhovoru pro gay časopis LUI. Ani dnes však nezapomněl svalovat vinu na jiné, vytvářet kontrukce o tajemných silách. „Poslední čtyři roky docházelo k mé postupné likvidaci,“ posteskl si průšvihář Topolánek. „Vždycky jsme si vstřelili vlastní gól. Tím prvním byla tlustá vířivka, druhým pád vlády, a pak, když Gandalovič ohlásil kandidaturu na předsedu. I teď fungovaly síly, nebudu je jmenovat,“ pronesl dosavadní šéf ODS.

I při jeho odstoupení bylo zjevné, že si dosud nechtěl úplný pád z Olympu připustil. Koketoval ještě s dalšími variantami vývoje situace. První byla svolat okamžitě volební kongres a nechat vygenerovat nové vedení ODS. To by pod ním ještě nemuselo zákonitě podříznout větev. I když navenek zvažoval, že by jako odstupující šéf předal stranu novému šéfovi. „Z důvodu blízkosti voleb jsem nakonec tuto variantu nepreferoval, i když zůstává určitou hrozbou pro to, aby to dopadlo, jak chci já,“ uvedl, aniž by dovysvětlil, co chce on. S novináři po tiskovce nemluvil.

Podle druhé možnosti by Topolánek pověřil Nečase výkonem všech pravomocí předsedy, ale zůstal by formálním předsedou.

Zvolil nakonec ale třetí možnost, která působí nejčestněji pro případ, že by se na výsluní chtěl opět vrátit.


Na snímku zleva odstupující šéf ODS Topolánek, nový šéf ODS Nečas a...

Tímto způsobem zajistil, aby jej nenahradil dosud nevýrazný místopředseda David Vodrážka. Ten se totiž po posledním skandálu zařadil mezi jeho kritiky a zřejmě si začal brousit zuby na nejvyšší křeslo ve straně.

Topolánek proslul mnoha skandály a střety s novináři. Aby dostál svojí pověsti, také včera verbálně napadl fotografa, který jej chtěl objektivem zachytit u výtahu na cestě z tiskové konference.

Více v zítřejším vydání deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.