Ekologický princ Charles (61) - Pojede na Moravu na »štamprle«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ekologický princ Charles (61) - Pojede na Moravu na »štamprle«!

Princ Charles (61) s manželkou Camillou (62).
Princ Charles (61) s manželkou Camillou (62).  (pro Aha! – Martin Průša, Michal Vlček)

Až se v pondělí 22. března vypraví Jeho Excelence britský princ Charles (61) do Hostětína na Zlínsku, možná mu vypadnou oči z důlků. Přijede totiž do vesnice s 240 obyvateli prakticky »na konci světa« v podhůří Bílých Karpat, uvidí ovšem věci nevídané. Návštěvu si ale sám vyžádal…

Snad nikde jinde v Evropě totiž nenajdete obec, kterou centrálně vytápějí biomasou a elektřinu získávají prostřednictvím slunečních panelů. Čistotu vody navíc zaručuje unikátní kořenová čistička. Dokonce i veřejné osvětlení je energeticky úsporné. A vzhledem k tomu, že se Princ Charles několik let zajímá o ochranu životního prostředí a jeho venkovské sídlo v Highgrove je zásobováno obnovitelnou elektřinou, asi se přijel inspirovat.

Podle informací Aha! se na něho těší celá ves včetně starosty obce Roberta Janoty. „Už jsem tady měl lidi z Hradu, abychom zkoordinovali návštěvu,“ řekl nám. A jak dlouho se monarcha zdrží? Asi dvě hodiny. Opatření ochranky i britské ambasády jsou ale už teď mimořádná a ani superekologická obec není v klidu. Vedení dokonce nařídilo občanům, aby si uklidili u svých domů, ale těm to nevadí. „Tož pořádného princa sem eště neviděla, enom ať přijede, klidně mu dám štamprlu a domácí koláč,“ řekla Aha! jedna z místních starších obyvatelek.

Kliknutím zvětšete
Charlesovi je Praha ukradená!

Mnohé překvapil princův itinerář. Na rozdíl od ostatních státních návštěv totiž nebude pořád jen v Praze a kromě oficiálních schůzek s prezidentem Václavem Klausem a manželi Havlovými má doopravdy prapodivné choutky! Nejenže se vydá do dalekého Hostětína kvůli kořenové čističce, ale při výběru univerzity, kde se v pondělí setká se studenty, dal před pražskou Karlovou univerzitou přednost mladší a méně prestižní Masarykově univerzitě v Brně. A proč? Slyšel, že právě tam kladou důraz na ekologii a trvale udržitelný rozvoj.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.