Miroslav Etzler z Pojišťovny štěstí: Máma byla jako živá mrtvola! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Miroslav Etzler z Pojišťovny štěstí: Máma byla jako živá mrtvola!

MIroslav Etzler si doteď vyčítá, že se o svoji matku mohl lépe postarat.
MIroslav Etzler si doteď vyčítá, že se o svoji matku mohl lépe postarat. (ara, reprofoto ČT)

Utrpení, bolest a bezmocnost. To všechno si zažila hvězda seriálu Pojišťovna štěstí Miroslav Etzler (45), když mu umírala nemocná maminka. Dokonce jí chtěl sám pomoci odejít z tohoto světa! „Rozhodl jsem jet do tý nemocnice, vzít polštář a zadusit ji,“ prozradil svoje nejniternější pocity oblíbený herec.

Když hvězdě seriálu Pojišťovna štěstí, herci Miroslavu Etzlerovi (45), před jedenácti lety umírala maminka (†56) na Alzheimerovu chorobu, prošel si opravdovým peklem. Její utrpení a bolest byly takové, že se dokonce odhodlával k tomu, že svojí matce pomůže zemřít.

„Poprvé se nemoc projevila, když mi zničehonic zavolala, abych si z jejího ostravského bytu odvezl knihovnu,“ svěřoval se Etzler v pořadu 13. komnata na ČT. Pak zjistil, že jeho maminka nevýhodně vyměnila svůj byt za jiný. „To byl začátek Alzheimerovy demence, mamince bylo 56 let.“ Její stav se pak začal výrazně zhoršovat, a tak ji umístil do soukromého ústavu za Prahou. „Nikdy mě nenapadlo nic kontrolovat, jenže ve chvíli, kdy se mamince výrazně přitížilo, jsem zjistil, že měsíce u ní nebyl lékař a že jí nepodávali léky. Celé to vyvrcholilo, když mi majitelka ústavu řekla, ať si maminku odvezu, že je debilní.“ Jenže po převozu do nemocnice se její stav dál zhoršoval. „Byla jako živá mrtvola, koukala jen do stropu a trpěla. Lékařka mi pak řekla, že tohle nikdy neskončí,“ s úzkostí vyprávěl herec. Pak se doktorky zeptal: „A nemohli byste jí nějak pomoct vy? Dát jí nějaké léky, které tohle trápení zastaví?“ Lékařka ho odmítla. „Pak jsem dojel domů a hledal v sobě sílu, abych mamince pomohl sám… Chtěl jsem se tam vrátit a udusit ji polštářem.“ Sílu ale herec nakonec nenašel. O tři týdny později jeho matka ve spánku zemřela.

Co je Alzheimerova choroba?

Degenerativní onemocnění mozku, nejčastější příčina demence. Nemocný trpí poruchami myšlení, paměti, orientace i řeči.

Miroslav s bratrem Tomášem a maminkou.

Šťastná rodinka i s tatínkem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.