Tři roky od sebevraždy Karla Svobody (†68): Vendula promluvila o nevěře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tři roky od sebevraždy Karla Svobody (†68): Vendula promluvila o nevěře!

Karel Svoboda s Vendulou Svobodovou
Karel Svoboda s Vendulou Svobodovou  (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Dalibor Puchta)

Dnes je to přesně 1096 dnů od chvíle, kdy depresemi pronásledovaný hudební skladatel Karel Svoboda (†68) přiložil legálně drženou zbraň k pravému spánku a zastřelil se. I když doteď jsou příčiny jeho skonu zahaleny tajemstvím, jedno je jasné: česká populární hudba za něj nedokázala najít náhradu. Jeho žena Vendula (37) poprvé dala najevo, proč s ním zůstávala přesto, že jí měl častokrát zahýbat.

„Byla jsem pro něj vždy ta první. Život je takovej. Neznala jste Karla, proto to nemůžete pochopit,“ reagovala na dotazy čtenářek diskusního chatu Blesk.cz.

Jako by to bylo včera... Ještě pár dní před svou smrtí vtipkoval Karel Svoboda s redaktorem Aha! o sněhové kalamitě, která ho s ženou odřízla od světa. Nic nenasvědčovalo tomu, že by snad mohlo v nejbližších hodinách dojít k tragédii. Ale stalo se...

Po Svobodově smrti se vyrojily nejrůznější spekulace. Uvažovalo se, zda ho k smrti nedohnala manželka, dluhy nebo mafie. Pozdější policejní vyšetřování nic z toho nepotvrdilo, naopak prokázalo smrt bez cizího zavinění. Pravý důvod svého odchodu z tohoto světa si tak Svoboda odnesl s sebou do hrobu. Na ten mimochodem čekal velmi dlouho. Jeho syn Petr totiž proti vůli nevlastní matky Venduly, se kterou vedl nelítostnou mediální válku, uložil otce do hrobu ke své vlastní matce zvané Šiška až na přelomu roku 2007 a 2008. Ještě mnoho měsíců poté ale na náhrobku kvůli počasí chybělo jeho jméno, a tak mnozí pokládali květiny na nedaleké místo odpočinku jeho zesnulé dcery Klárky (†4).

A co dnes budou dělat jeho nejbližší? Syn Petr chystá k výročí křest cédéčka s tatínkovými písničkami, Vendula Svobodová se především nechala slyšet, že udělá hlavně vše pro to, aby ji nikdo nemohl zahlédnout u manželova hrobu. Přesto se na hřbitově Aldašín u Jevan plánovala zastavit.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.