Jan Potměšil: Proleženiny, záněty, operace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jan Potměšil: Proleženiny, záněty, operace!

Potměšila trápí zdravotní potíže.
Potměšila trápí zdravotní potíže. (Aha! – Martin Přibyl, David Kundrát, ara)

Herec Jan Potměšil (43), hrdina pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, který je po vážné autonehodě už dvacet let upoután na invalidní vozík, je opět hospitalizován!

A důvodem mají být potíže, se kterými laboruje už dvacet let od své vážné autonehody. Trápí ho bolestivé proleženiny a časté záněty močových cest!

Zdroj z hercova blízkého okolí deníku Aha! prozradil, že ačkoliv se herec tváří navenek smířený se svým osudem, ve skutečnosti ho omezení jeho zdravotním stavem opravdu trápí.

„Tyhle problémy s proleženinami jsou u vozíčkářů časté. Mívá to opravdu ošklivé. Svaly mu prakticky uhnívají a již musel i na plastickou operaci. Navíc přes pečlivou hygienu mívá časté záněty močových cest. Coby vozíčkář nemůže vylučovat moč klasicky, a tak se používá cévkování. A právě to ho dostává občas do nemocnice. Honza to nemá lehké a tyto trable opravdu neprožívá zřídka,“ uvedl jeden z Potměšilových přátel.

Sám herec nám nepřízeň osudu také potvrdil. „Jsem v nemocnici, ale do Vánoc snad budu doma. Vzhledem k tomu, že jsem na vozíku, jsou tyto obtíže běžnou situací,“ řekl deníku Aha! Potměšil. Kvůli svému zdravotnímu stavu se nemohl zúčastnit přímého přenosu »Spolu proti bariérám«, který minulý týden vysílala TV Nova.

Proleženina (dekubitus):

Vznikají v důsledku déletrvajícího působení tlaku zejména na kostní výčnělky, na kterých spočívá největší váha nepohyblivého nemocného. Dojde ke stlačení cévek v kůži a tkáních pod kůží, která tak odumírá a v krajních případech se řeší operací, často pak dochází i k zákroku plastických chirurgů.

Zánět močových cest:

Většina ochrnutých pacientů se vyměšuje pomocí kateterizace (cévkování) a i přes úzkostlivou hygienu dochází k častým rozsáhlým zánětům močových cest.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.