Vrchní, prchni! po 30 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vrchní, prchni! po 30 letech

Případ falešného číšníka se skutečně stal. Ale ne u nás.
Případ falešného číšníka se skutečně stal. Ale ne u nás. (Aha! – Martin Pekárek, Dan Černovský, archiv ČT)

Kdo by si nepamatoval falešného vrchního v podání Josefa Abrháma? Komedie z pera Zdeňka Svěráka (73) »Vrchní, prchni!« je zkrátka populární dodnes. A to od poslední fi lmové klapky uplynulo bezmála 30 let! V paměti nám dodnes utkvěla celá řada vtipných momentů. Kdo by si nevybavoval například knihkupectví s padající mříží, kde pracuje hlavní postava fi lmu Dalibor Vrána, či legendární honičku všech vrchních v Karlových Varech? Nedělní Aha! se na fi lmová místa vypravilo. Zajímá vás, jak se změnila?

Kdo by si nepamatoval falešného vrchního v podání Josefa Abrháma? Komedie z pera Zdeňka Svěráka (73) »Vrchní, prchni!« je zkrátka populární dodnes. A to od poslední fi lmové klapky uplynulo bezmála 30 let! V paměti nám dodnes utkvěla celá řada vtipných momentů. Kdo by si nevybavoval například knihkupectví s padající mříží, kde pracuje hlavní postava fi lmu Dalibor Vrána, či legendární honičku všech vrchních v Karlových Varech? Nedělní Aha! se na filmová místa vypravilo. Zajímá vás, jak se změnila?

Málokdo ví, že případ, kdy v hospodách a restauracích řádil falešný vrchní, se opravdu stal! Bylo to v Anglii krátce po 2. světové válce. Jednalo se o muže, který pracoval jako číšník, jenže přišel o práci, a tak se začal mstít. Vybíral si velké restaurace, které dobře znal, a postupoval podobně jako filmový vrchní Dalibor Vrána – nosil »pinglovský« oblek, objednal si pití a pečlivě sledoval ostatní hosty. Jakmile zaslechl, že chce někdo platit, hbitě se zvedl a zkasíroval ho. Štěstí se ale k němu obrátilo zády. Brzy byl dopaden a odsouzen na 3 roky nepodmíněně. Vydělal si v přepočtu pouhých 800 korun.

Kliknutím zvětšete

Knihkupectví, ve kterém prodával Dalibor Vrána v podání Josefa Abrháma, si lidé pamatují dodnes. „Každou chvíli sem někdo přijde a chce vidět schody a ta známá místa, která se ve filmu objevila. Chodí k nám i rodinky s dětmi. Je to neuvěřitelné, že po takové době mají lidé tohle knihkupectví stále v paměti,“ prozradila nám vedoucí slavného knihkupectví Alena Palusková. Ta v obchodě pracuje od roku 1981. „Tehdy jsem se tu teprve zaučovala, v podstatě jsem byla taková Douchová. No a vidíte, vydržela jsem tu dodnes,“ uvedla s úsměvem paní Alena a přidala historku z natáčení. „Když se tady natáčelo, tak tu byl vedoucím pan Fišer, on byl přímo u toho! Dokonce si tam i zahrál malou roli, v jednom záběru kupoval knížku,“ prozradila Palusková. S některými herci si vedoucí knihkupectví tak padl do oka, že ho od té doby navštěvovali. „Třeba Eliška Balzerová, Dáda Patrasová.... Ty se s panem Fišerem dost spřátelily a občas sem zašly. Někdy si jen tak popovídat, někdy pro nějakou knížku. Bohužel pan Fišer před rokem zemřel,“ dodala současná vedoucí, která se na úspěšnou českou komedii nikdy nezapomene v televizi podívat. „Musím říci, že i když jsem to viděla snad už stokrát, tak kdykoliv to v televizi dávají, tak se celý náš kolektiv, co tu pracuje, nezapomene dívat. Ten film je prostě skvělý,“ uzavřela paní Alena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.