Divadelní legenda Otomar Krejča (†87) - Zabil ho zápal plic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Divadelní legenda Otomar Krejča (†87) - Zabil ho zápal plic!

Otomar Krejča tři roky před svou smrtí.
Otomar Krejča tři roky před svou smrtí. (ČTK)

Představitel Skály ve filmu Vyšší princip, biskupa v Kočáru nejsvětější svátosti nebo převozníka ze Tří vlasů děda Vševěda Otomar Krejča (†87) včera odešel na věčnost. „Zemřel po dlouhé těžké nemoci,“ uvedl mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Osudným se divadelnímu režisérovi a herci stal těžký zápal plic.

O smrti »svého« herce se poprvé až od deníku Aha! dozvěděl i zaskočený režisér Vyššího principu Jiří Krejčík. „Chystal jsem se s ním sejít, protože jsme chtěli mluvit o tom filmu se studenty FAMU. Je mi líto, že jsem to nestihl. Byla to zcela výjimečná osobnost. I když byl v padesátých letech komunistou, neubližoval, byl jím z přesvědčení. Jako režisér byl uznáván i v zahraničí,“ smutní Krejčík. Ačkoli Otomar Krejča patřil k nejvýznačnějším osobnostem historie Národního divadla (několikrát byl i šéfem činohry), v roce 1965 musel odejít a později nesměl čtrnáct let až do sametového převratu pracovat na českých divadelních scénách. Po revoluci se dočkal znovu profesního uznání a nesčetných ocenění včetně medaile z rukou tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.