Záhadná úmrtí slavných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Záhadná úmrtí slavných!

Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, ČTK, ara)

Všichni dnes uctívají památku zesnulých. Je přitom mnoho slavných osobností, které by rády odpočívaly v pokoji, jenže... Jejich duše dosud nemají klid. Někdy šlo o shodu nešťastných náhod. Jindy o »podivné« sebevraždy. Mohla zpěváka Jiřího Schelingera zavraždit StB? A klávesistu Olympiku Milana Berku mafie? Byl country zpěvák Jiří Brabec bílý kůň? Jak umřeli? Co se přesně stalo?

Smrt mnoha slavných se nikdy nepodařilo zcela přesvědčivě objasnit, pozadí a okolnosti těchto úmrtí zůstávají dodnes veřejnosti utajeny. A tak lze často jen spekulovat.

Vlastimil Brodský (†81 let; *1920 – †2002)

Na nečekanou smrt oblíbeného herce bylo rodinou dlouho uvaleno informační embargo, které svádělo ke spekulacím ohledně způsobu jeho smrti. Brodského našli na jeho chalupě ve Slunečné s prostřelenou hlavou. Mezi lidmi se zprvu spekulovalo o násilné smrti, Brodský však podle šetření policie a nalezených důkazů spáchal sebevraždu. Podle přátel chtěl zemřít důstojně.

Karel Zich (†55 let; *1949 – †2004)

V červenci 2004 se utopil během ponoru na Korsice, kde byl se svojí druhou manželkou Janou a kamarády. Příčina úmrtí podle patologa: infarkt. Radomír Hertl, který se s ním tehdy potápěl, ve své zprávě napsal: „Jeho fyzická kondice byla dobrá. Před a při ponoru nevykazoval žádné známky stresu.“ Poté, co se skupina potápěčů poprala s nečekanými silnými proudy, se Zich stačil vynořit na hladinu. „Ty vole, mně je blbě,“ řekl prý Hertlovi. Pak upadl do bezvědomí...

Karel Svoboda (†68 let; *1938 – †2007)

Zastřelil se legálně drženou zbraní ranou do spánku před svou vilou v Jevanech. V den smrti byl doma sám, manželka Vendula jej našla mrtvého večer po návratu z Jenišova. Syna Jakuba ihned odvedla k sousedům a teprve poté sháněla pomoc. Přesná příčina jeho smrti dodnes není známa, má se za to, že trpěl těžkými depresemi. Ve dnech po jeho smrti se coby příčina přetřásala rakovina či manželská krize. Krátce byl případ šetřen i jako vražda.

Jiří Schelinger (†30 let; *1951 – †1981)

V Bratislavě skočil z mostu do Dunaje a asi si zlomil vaz. Tělo se našlo o měsíc později u jedné osady, ale příbuzní jej nikdy neidentifikovali. Není jasné, co se před jeho smrtí stalo. První verze: přisedl si ve vinárně k páru a v souboji o slečnu si šli oba muži podle místního zvyku poměřit síly skokem do Dunaje. Druhá: mohlo jít o pokus o emigraci. Třetí: vraždu zinscenovala StB, aby byla umlčena vzkvétající rocková scéna. Čtvrtá (fanouškovská): Jiří skok přežil a žije v ústraní...

Jiří Hrzán (†41 let; *1939 – †1980)

Vždy miloval výšky – šplhal po zdech domů a procházel se po úzkých římsách. Ani ve filmech se nikdy nenechal zastupovat kaskadéry. Když proto v září 1980 zvonil u své přítelkyně, která se s ním krátce před tím rozešla, a ona mu neotevřela, začal do jejího bytu šplhat po balkonech. Spadl z jednoho v 5. patře. Ale opravdu spadl? Nebo skočil? Hlasatelka Kamila Moučková, která s ním mluvila jako poslední, později řekla: „Celý den byl rozrušený a nejistý...“

Ivan Luťanský (†30 let; *1953 – †1983)

1. srpna 1983 dostala vietnamská policie hlášení, že na silnici podél pobřeží z města Vinh do Hue havaroval gazík. Nepřežil jediný z pětičlenné posádky – herec Ivan Luťanský. Vietnamské úmrtní listiny ale vykazovaly nepřesnosti, stejně jako výsledky pitvy, která proběhla už v Praze. Později se spekulovalo o tom, že Ivan byl zastřelen při loupežném přepadení a celá nehoda měla tento čin zamaskovat. I příbuzní pátrali na vlastní pěst po příčinách, bylo jim prý ale vyhrožováno...

Karel Kryl (†49 let; *1944 – †1994)

Infarkt jej postihl na procházce s manželkou. Podle první zprávy ČTK zemřel na infarkt v nemocnici v německém Pasově, ve druhé zprávě agentura uvedla Mnichov. Objevily se fámy, že se jedná jen o Krylův žert a že žije, či že ho odvlekla StB. Prý už neměl chuť žít, protože byl zklamán polistopadovým vývojem v Česku. Při přípravách pohřbu se střetávaly aktivity jeho přátel a manželky Marlen. Bylo třeba vytištěno dvoje parte: jedno od ženy, druhé od bratra Jana. Prezident Havel se pohřbu nezúčastnil.

Bohumil Hrabal (†82 let; *1914 – †1997)

Jan Libiček (†62 let; *1931 – †1974)

Jeden z nejpopulárnějších komediálních herců zemřel přímo při natáčení filmu Jak utopit dr. Mráčka. Při jedné scéně u Vltavy najednou řekl: „Já to dneska nedokončím, mně je zle.“ Sanitka jej do nemocnice už nestihla dovézt, podle týdeníku Reflex zemřel v cukrovkovém kómatu. Přitom pár dní předtím (z dosud neobjasněných příčin) v nemocnici ležel, na revers ho ale propustili domů. Jeho role vodníka Aloise byla přeobrazena Zdeňkem Řehořem.

Jan Masaryk (†61 let; *1886 – †1948)

Syn prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a poválečný ministr zahraničí byl nalezen 10. března 1948 mrtev pod oknem svého bytu. V té době se mluvilo o sebevraždě, policejní vyšetřování, které skončilo v roce 2004, ale přineslo jasný verdikt. Byla to vražda! To jen potvrzuje názor veřejnosti, že se ho zbavili komunisté, aby jim nebránil v uchopení vlády nad Československem.

Jiří Grossmann (†30 let; *1941 – †1971)

Konec svého života trávil často v nemocnici, se svou chorobou bojoval několik let. Mezi lidmi se šuškalo, že trpí rakovinou krve – leukemií, která byla dlouho považována za příčinu jeho smrti. Teprve později vyšlo najevo, že příčinou smrti byla tzv. Hodgkinova choroba, což je zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, které v té době nebylo léčitelné.

Petr Lébl (†34 let; *1965 – †1999)

Trpěl těžkými depresemi – ty ho dohnaly až k sebevraždě oběšením. Šéf Divadla Na zábradlí se k ní odhodlal po jednom představení a provedl ji nad jevištěm. Našla ho až o den později divadelní technika. Lébl visel na tahu, na němž běžně visí kulisy. Vedle stála fotografie Kurta Vonneguta s vlastnoručním podpisem. Na dveřích Léblovy pracovny visel lístek »Jsem na jevišti.« Na pracovním stole ležela závěť s očíslovanými body. Vedle závěti byly připraveny osobní dopisy pro několik přátel. Další je dostali poštou.

František Husák (†65 let; *1936 – †1991)

Husák, kterého proslavila role Ludvy v trilogii o rodině Homolků, dlouhodobě bojoval se závislostí na alkoholu. I proto si jeho přátelé, kteří jej našli ležet na chodníku před hospodou, mysleli, že je »jen« opilý a odvezli ho domů. Herec doma upadl následkem krvácení do mozku do bezvědomí, ochrnul a už se nikdy nevzpamatoval. Mnozí jeho kolegové si myslí, že to byla vražda. Nikdy se nezjistilo, jestli si smrtelný úder do hlavy způsobil sám pádem na chodník, nebo jestli ho někdo praštil těžkým předmětem.

Daniel Procházka (†27 let; *1979 – †2006)

Jednoho z předních českých stylistů, který se staral třeba o Kateřinu Kornovou (a upravoval se do její podoby), Lucii Bílou nebo Hanu Zagorovou, zabila nešťastná láska. Po rozchodu se svým dlouholetým partnerem Radkem se ve vaně předávkoval prášky a ukončil svou životní pouť v sedmadvaceti letech. Policie ho prý našla s nataženým igelitovým sáčkem přes hlavu. Hlavní příčinou smrti ale prý byla otrava léky.

Klement Gottwald (†56 let; *1896 – †1953)

První komunistický prezident Československé republiky zemřel jen tři dny po svém návratu z pohřbu Josifa Stalina! To rozpoutalo drby o tom, že ho v Sovětském svazu otrávili, protože kritizoval mrtvého diktátora... Po čase ale vyšlo najevo, že Gottwald od mládí trpěl neléčenou syfilidou, navíc byl těžkým alkoholikem. To mu způsobilo smrtelnou výduť srdeční chlopně. Jeho mumie skoro deset let ležela v Národním památníku na Vítkově. Nepodařilo se ale zamezit rozkladu těla, a tak byl Gottwald v roce 1962 zpopelněn.

František Mrázek (†51 let; *1958 – †2006)

Kontroverzní pod-nikatel a mafiánský boss byl zastřelen 25. ledna 2006 na parkovišti před budovou své firmy v Praze. Podle policie ho zavraždil profesionál. Mrázka zabila jediná kulka mířená přímo do srdce. Smrt nebyla objasněna, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká proto navrhuje znovuotevřít jeho spis. Na povrch ale vyplavaly zprávy o tom, že Mrázek svoji vraždu předpověděl a už několik let jezdil opancéřovaným vozem a s ochrankou.

Miroslav Berka (†43 let; *1944 – †1987)

Klávesistu a zakládajícího člena Olympiku našli v roce 1987 oběšeného ve sklepě jednoho z domů u Václavského náměstí. Kolem hlavy měl omotaný vlastní pásek. Opravdu šlo o sebevraždu? Berka prý míval těžké deprese. Také byl ale závislý na hazardních hrách a měl prý obrovské dluhy. Proto se ihned objevily spekulace o tom, že ho zavraždila mafie. Důvody se nikdy nepodařilo objasnit. Ví se jen, že dva měsíce po jeho smrti se manželce narodila dcera...

Jiří Šlitr (†45 let; *1924 – †1969)

Profesního partnera Jiřího Suchého našli před Vánocemi 1969 mrtvého v jeho ateliéru na Václavském náměstí. Vedle něj ležela – také mrtvá – studentka Jitka Maxová, častá návštěvnice divadla Semafor. Podle dostupných informací je otrávil unikající plyn ze starých kamen. Šlo ale opravdu o nešťastnou náhodu? Nebo sebevraždu? Šlitr nezanechal žádný dopis na rozloučenou. Ani neměl podle příbuzných žádné psychické problémy...

Jiří Brabec (†63 let; *1940 – †2003)

Měl rok po svatbě se zpěvačkou Šárkou Rezkovou. Čerstvě byl také otcem syna Dominika (4 měs.). A přesto si sáhl na život, zastřelil se ve vypůjčené chatě v jižních Čechách. Dohnaly ho k tomu dluhy. „Půjčoval si celý život. Známí mi naznačili, že mohl být i bílým koněm, který někomu naletěl,“ vypověděla později Rezková v rozhovoru pro Blesk. „Celou dobu mi lhal.“ Dluhy prý odhadla na 11 milionů.

Štěpánka Haničincová (†68; *1931 – †1999)

Strohá úřední zpráva po její náhlé smrti uvedla, že trpěla nízkým tlakem, vlivem nevolnosti ztratila rovnováhu a upadla na radiátor ústředního topení. Doma ji našel mrtvou její manžel Jan Přeučil. Ten také nedávno potvrdil, že herečka, která pomalu upadala do zapomnění, neuměla stárnout a trpěla psychickými potížemi, zemřela pod vlivem alkoholu.

Autor ver, daz

Autor:  legendárních Ostře sledovaných vlaků anebo Postřižin zemřel v roce 1997 při pádu z 5. patra ortopedického oddělení pražské nemocnice Na Bulovce. Podle personálu to byla nešťastná náhoda. Hrabal totiž prý pravidelně stál na římse a věnoval se své oblíbené činnosti – krmení ptáků. Mnozí si ale myslí,že postarší spisovatel skoncoval se životem úmyslně. Přesně deset let před jeho smrtí totiž zemřela jeho milovaná manželka Eliška †62.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.