Právníci: Soutěžící jsou jen loutky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Právníci: Soutěžící jsou jen loutky!

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 - Účastníci pěvecké soutěže Česko Slovensko hledá SuperStar si na sebe ušili pořádný bič! Všichni, do jednoho! Pokud se totiž chtěli soutěže vůbec zúčastnit, museli podepsat šestistránkový dokument, ve kterém se minimálně dalších několik měsíců vzdávají téměř všech svých práv. Nova, respektive Markíza si tak s nimi vlastně může dělat, co chce. Nedělnímu Aha! se podařilo smlouvu získat a předložilo ji právníkům, aby se k ní vyjádřili. Ty znění smlouvy doslova vyděsilo.

..

Práva žádná, jen povinnosti

Soutěžící jsou ze strany organizátora nekompromisně tlačeni ke zdi. Práva nemají žádná, zato povinností celý balík. „Nejsem hloupej, smlouvu jsem si moc dobře pročítal. Vím, že je to hodně zavazující... Ale co máte dělat? Když bych to nepodepsal, nemohl bych se soutěže vůbec zúčastnit,“ svěřil se nám soutěžící Milan. Své příjmení nechtěl uvádět, prý ze strachu. „Ve smlouvě je mimo jiné uvedeno, že nesmíme třetí osobě podávat žádné informace a nesmíte se bavit s médii. A ten zákaz platí, i když už jste ze soutěže dávno vypadli,“ dodal soutěžící Martin.

Hlupákem až do smrti!

„Všechno, co televize natočí, bude moci libovolně použít minimálně dalších sedmdesát let. A nejde jenom o zpěv. Pokud se někdo ze soutěžících například ztrapní svým chováním, nebo tím, co řekne, platí to samé. Televize si to může kdykoliv bez problémů odvysílat,“ prozradil po rozboru smlouvy právník.

Za nic vyhazov na hodinu!

„Producent může od smlouvy okamžitě odstoupit a tím i k vyřazení účinkujícího v případě porušení spousty závazků... Do toho se ale schová celá řada věcí. Takže stačí, když se někdo nějak znelíbí a důvod na vyhazov se najde hned,“ dodal právník.

Zákaz vystoupení i po soutěži!

„Účinkující musel také podepsat, že si je vědom toho, že do 20. 3. 2010 nemůže uzavřít žádnou smlouvu nebo závazek o nahrávání, vystupování nebo manažování. Přitom samotná soutěž skončí 20. prosince 2009. Tři měsíce tedy soutěžící nemůže bez producenta soutěže udělat ani krok,“ udivil se právník.

Mohou změnit i hlas!

Co je ale opravdu zarážející je fakt, že ve smlouvě je také uvedeno, že Markíza, respektive Nova, mohou změnit soutěžícímu hlas a předabovat ho do jiného jazyka! A také může použít jeho fotky i nahrávky v reklamě kdekoliv po světě. Soutěžící tak mohou být jednou překvapení, kdy, kde a jak se nakonec mohou někde objevit.

VyVolení to prý měli ještě horší!

A teď se držte! Přestože je pro soutěžící ze SuperStar smlouva dost drsná, účastníci první řady »primácké« reality show VyVolení to prý měli daleko horší. „V průběhu soutěže se třeba stalo, že se organizátoři rozhodli do vily nasadit další lidi, které si vybrali z castingu. Ukázali na ně a oni museli okamžitě do vily nastoupit. Jedna dívka to ale ze začátku odmítla. Když jí ale pak ukázali smlouvu, kterou podepsala, nezbývalo jí nic jiného, než tam jít. Jinak jí hrozila pokuta 200 000 Kč,“ uvedl právník.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.